Consiliul de Securitate al ONU a preluat recomandarea Secretarului General al Natiunilor Unite, Kofi Annan, privind inceperea negocierilor pentru stabilirea statutului provinciei Kosovo a Serbiei, relateaza Reuters.

„Consiliul ofera sprijinul sau total procesului politic, care trebuie sa determine statutul viitor al Kosovo si sa reafirme angajamentul pentru un Kosovo multietnic si democratic care trebuie sa intareasca stabilitatea regionala", se arata in declaratia celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Annan a anticipat decizia Consiliului si a anuntat ca va desemna un emisar special pentru a conduce negocierile, acesta urmand a fi, mai mult ca sigur, fostul presedintele finlandez Martti Ahtisaari.

Inaintea deciziei Consiliului de Securitate, premierul Serbiei, Voislav Kostunita, a avertizat ONU ca Belgradul respinge un proces prin care Kosovo ar putea dobandi independenta. In replica, intr-o scrisoare adresata Consiliului, premierul acestei provincii, albanezul Bajram Kosumi, a spus ca populatia din aceasta regiune crede ca trebuie sa primeasca independenta.

Provincia Kosovo, din sudul Serbiei, se afla sub administratie ONU din 1999, de la incheierea razboiului dintre NATO si Iugoslavia.

Albanezii, care reprezinta 90% din populatia Kosovo, doresc cu inversunare independenta si exclud orice posibilitate de revenire sub administratia Belgradului.

Kosumi a cerut ONU ca statutul final sa stabileasca un stat independent Kosovo in granitele actuale ale provinciei si exclude orice impartire sau cantonizare a acestei regiuni. El sustine ca un Kosovo independent va fi democratic si multietnic, desi atentatele impotriva minoritatii sarbe sunt la ordinea zilei.

Voislav Kostunita a declarat, la ONU, ca acordarea independentei Kosovo, impotriva vointei Serbiei, este de neconceput si ar fi o flagranta incalcare a dreptului international. „Dezmembrarea unui stat democratic si modificarea granitelor sale recunoscute international nu trebuie acceptate", a spus Kostunita.

Ziarul britanic „The Guardian" noteaza ca negocierile pentru stabilirea statutului final al provinciei Kosovo vor duce, mai mult ca sigur, la acordarea independentei acestei provincii. Aceasta idee este impartasita chiar de presedintele Sloveniei, Janek Drnovsek, care vede in independenta Kosovo singura solutie pentru rezolvarea problemelor din regiunea Balcanilor.

Totusi, parerea lui Drnovsek nu este si cea a UE, care a tinut sa se delimiteze de declaratiile presedintelui sloven. Declaratiile acestuia au tensionat relatiile dintre Belgrad si Ljubljana, si au dus la anularea vizitei lui Drnovsek in Serbia. Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat, ieri, ca nu exclude „o solutie impusa pentru Kosovo".

Tadici a apreciat ca aceasta optiune este putin probabila, dar i-a avertizat pe sarbi sa se pregateasca pentru asa ceva.