Ministrul Justitiei, Monica Macovei, declara ca, pana la urmatorul raport de tara din primavara, nu vom avea condamnari in dosare de mare coruptie. In editia speciala a emisiunii Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix, ea a spus ca spera ca pana in aprilie sa existe "4-5 cazuri de trimiteri in judecata pe mare coruptie. Asta ca sa dovedim ca sistemul functioneaza".

"Ca sa am condamnari in 2005, condamnarile sunt date de instantele de judecata, trebuie sa am procese pe rolul instantelor de judecata. Asta ar fi insemnat sa am cazuri de trimitere in judecata de la PNA. Daca nu avem condamnari, hai sa ne uitam de ce nu avem: pentru ca n-am avut trimiteri in judecata de acel fost PNA, care nu a facut nimic timp de trei ani de zile", a afirmat Monica Macovei.

Intrebata cum crede ca au perceput judecatorii si procurorii apelul presedintelui Traian Basescu, Macovei a afirmat ca se indoieste ca acestia au inteles mesajul. Ea a adaugat insa ca "in raport se mentioneaza si ca exista coruptie in Justitie, iarasi este o chestiune de care trebuie sa se ocupe Parchetul, respectiv DNA.

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei recunoaste: "multe lucruri nu s-au facut in anii trecuti"

Fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, a recunoscut ca in privinta reformei din Justitie "multe lucruri nu s-au facut in anii trecuti". Contactat telefonic in editia speciala a emisiunii Romania la Raport, Cristian Diaconescu i-a reprosat Monicai Macovei ca nu a realizat mai multe lucruri la capitolul reforma.

"Intr-adevar, multe lucruri nu s-au facut in anii trecuti. O spun cu toata durerea. Problema este ca, intr-un interval relativ mediu de timp se pot face lucruri extrem de importante, numai printr-o actiune aplicata si hatarata", a declarat Cristian Diaconescu.

Diaconescu a recunoscut ca a facut ca a gresit pe vremea in care a detinut portofoliul Justitiei, pentru ca s-a multumit sa asigure sistemului doar "un buget ca lumea si sa organizeze concursuri". El a evitat sa spuna daca PSD isi asuma macar o parte din raspundere pentru tergiversarea dosarelor de mare coruptie.

"Ar fi aberant sa spun ca totul a fost impecabil si ca in guvernele anterioare lucrurile au mers superb si numai de acum incolo lucrurile merg prost. Dar e o discutie inutila in acest moment", a declarat Cristian Diaconescu.