Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va avea ca obiect de activitate inclusiv intermedieri financiare pentru finantarea activitatilor economice prestate de intreprinderile mici si mijlocii si alte activitati de finantare pentru acestea.

Executivul a decis modificarea HG nr. 1211/2001 privind infiintarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in scopul imbunatatirii accesului IMM-urilor la finantare.

Potrivit noilor reglementari, Fondul va putea desfasura si alte activitati precum consultanta pentru afaceri si management, administrarea programelor de finantare destinate IMM-urilor.

Extinderea obiectului de activitate a Fondului, combinata cu garantarea, va permite ca intreprinderile mici si mijlocii sa aiba acces si la alte surse de finantare in afara creditelor bancare.

Prin aceasta completare, Fondul va putea sprijini IMM-urile cu potential de crestere prin instrumente de tipul scontului biletelor la ordin, cambiilor si altor titluri de valoarea reglementate, conexe celor garantate.

Fondul are ca obiect principal de activitate garantarea creditelor sau a altor instrumente de finantare care pot fi obtinute de catre IMM-uri, persoane fizice si juridice, de la banci sau din alte surse, in conditiile legii.

O alta noutate introdusa de actul normativ adoptat de Guvern consta in configurarea clara a tipurilor de garantii care pot fi practicate de Fond. Astfel, noile reglementari prevad ca pot fi acordate garantii personale, de tipul fidejusiunii reglementate de Codul civil, garantii reale si cogarantii.

Actul normativ coreleaza obiectul de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii cu legislatia privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, care pune accent pe imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare.