Statul roman se opune desecretizarii contractelor, a afirmat deputatul Aurelian Pavelescu, vicepresedinte al PIN, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

"In legea petrolului exista un text, care obliga pe concesionari sa nu faca publice clauzele confidentiale. S-a ajuns pana acolo incat statul roman a emis o lege la finele lui 2004, care sa protejeze si mai mult clauzele secrete, desi acestea erau protejate oricum de dispozitiile Codului Civil", a afirmat Aurelian Pavelescu.

Deputatul a spus ca a facut o propunere legislativa prin care cere eliminarea confidentialitatii contractelor de achizitii publice, de concesionare si a celor de privatizare incheiate de stat cu persoane sau firme private. El sustine ca aceasta "ar fi o lovitura impotriva coruptiei", deoarece "clauzele secrete ascund multe".

Pavelescu este convins ca daca statul ar plati despagubirile prevazute in aceste contracte, ca urmare a denuntarii lor, pagubele ar fi mult mai mici decat daca s-ar derula in continuare.

Societatea civila cere transparenta contractelor incheiate de statul roman

"Noi suntem cei care schimbam modul de guvernare", a afirmat Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice din Romania, in emisiunea Romania la Raport, la Radio Mix. Intr-un apel adresat Guvernului, Presedintiei si Parlamentului, SAR cere legiferarea publicarii automate si integrale a tuturor contractelor de achizitii publice, concesiune si privatizare, imediat dupa semnarea lor.

Sorin Ionita spune ca petitia inaintata celor trei institutii este un cumul de principii prin care se urmareste controlul cu privire la cheltuirea banilor publici, pentru eliminarea "opacitatii" tranzactiilor din Romania.

"Temerea noastra e ca statul roman negociaza foarte prost, in defavoarea lui, adica a noastra, a tuturor, pentru ca toti suntem statul. Aici sunt problemele, nu invers, ca statul ar fi un bun negociator. Ce vrem noi este foarte pro business, e ceva in sprijinul afaceristilor cinstiti din Romania.

Suntem in situatia paradoxala in care cumparam lucruri din banii nostri si nu stim cat am dat pe le, pentru ca nu ni se spune", a declarat Sorin Ionita.

El sustine ca sub incidenta acestei reguli trebuie sa intre toate contractele care se afla in derulare. Sorin Ionita sustine ca nu se vor cere detalii tehnice care sa lezeze siguranta nationala, ci numai modul in care sunt cheltuiti banii publici. El este sigur ca politicienii vor vota o lege a transparentei tranzactiilor, dar "o vor sabota pe dedesubt".

Firmele mari vor transparenta

Oamenii de afaceri adera la initiativa SAR, pentru ca "restabileste normalitatea". Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, in cadrul emisiunii Romania la Raport, a spus ca oamenii de afaceri sunt direct interesati sa stie "pana unde merge statul cu concesiile".

El apreciaza ca legea ar elimina licitatiile false, dar se teme pentru functionarii publici care "au fost presati politic" sa incheie anumite contracte.

"Pentru mine, ca om de afaceri in Romania chiar ma intereseaza sa stiu cum se incheie afacerile si cu alti oameni de afaceri din Romania si cu firmele straine, sa stiu pana unde merge statul roman in a oferi diferite concesii si a fi flexibil in diversele contracte, pentru ca aceasta flexibilitate trebuie sa fie uniforma.

Aceasta flexibilitate trebuie sa asigure alocarea optima a resurselor si sa fie egala pentru toti si toti sa apeleze la ea", a afirmat Florin Pogonaru.