Batalia finala pentru BCR a furnizat o surpriza portugheza. Meciul se joaca acum intre BCP Millenium si Erste Bank. Din cursa a iesit Deutsche Bank, socotita, pe tot parcursul de pina acum, favorita competitiei.

Erste Bank (Austria) si Banco Comercial Portugues (BCP Millenium) au fost selectate, miercuri seara, pentru ultima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) si invitate sa inceapa, saptamina viitoare, negocierile finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii.

Comisia de privatizare a BCR nu a prezentat ofertele depuse de cele sapte banci si nici nu a precizat care dintre cei doi ofertanti selectati a ocupat prima pozitie, aceste informatii raminind oficial confidentiale, astfel incit partea romana sa negocieze cu Erste Bank si Banco Comercial Portugues cel mai bun pret.

Totusi, potrivit unor surse bancare, austriecii au oferit 3,2 miliarde de euro, iar portughezii 3,1 miliarde, ceea ce face ca privatizarea BCR sa fie cea mai mare tranzactie din istoria Romaniei.

Statul a scos la vinzare 61,88% dintre titlurile BCR, dar nu va lua toti banii pentru acest pachet, pentru ca 25% plus doua actiuni sint detinute de BERD si IFC, care vind aceste actiuni la acelasi pret cu care isi vinde si statul cota sa de 36,88%.

Asadar, la o valoare totala a tranzactiei de cel putin 3,2 miliarde de euro, statul va incasa, pentru partea lui, minimum 1,93 miliarde de euro, iar valoarea totala a BCR este de 5,24 miliarde de euro, in evaluarea actuala.

Negocierile incep saptamina viitoare

Pretul a cintarit in proportie de 90% in alegerea primilor doi ofertanti cu care statul va continua privatizarea BCR. In continuare, pretul va fi criteriul exclusiv in alegerea cumparatorului bancii. Fiecare dintre cei doi ofertanti este asteptat de AVAS, saptamina viitoare, la negocieri, in vederea imbunatatirii ofertei financiare, si cine va da mai mult acela va prelua BCR.

Dupa ce au fost anuntati cistigatorii, ambele banci au emis comunicate in care isi reafirma interesul pentru BCR, dar nu au comunicat nimic despre oferte, invocind confidentialitatea privatizarii.

Surpriza BCP Millenium

Nici una dintre analizele facute de experti romani sau straini nu clasau Millenium BCP printre finaliste. Este clar ca BNP nu are momentan toti banii pe care i-a trecut, deocamdata scriptic, in oferta.

Millenium - Banco Comercial Portugues (BCP) - a anuntat, miercuri seara, ca va face o majorare de capital, in cazul in care va cistiga licitatia pentru vinzarea unei participatii de 61,88% la Banca Comerciala Romana (BCR), transmite Reuters.

Bogdan Baltazar, consultantul financiar al bancii portugheze la privatizarea BCR ne-a declarat: „Imi exprim satisfactia pentru decizia comisiei si reiterez convingerea ca, asa cum rezulta din oferta tehnica, BCP are foarte mult de oferit BCR".

Cine sint portughezii BCP Millenium este o banca ce s-a infiintat in urma cu 20 de ani. Printr-o politica agresiva de investitii si achizitionare a altor banci concurente, BCP a ajuns principalul actor pe piata bancara portugheza.

BCP Millenium este prezenta in Polonia (Bank Millenium), Grecia (Novabank), Franta si Luxemburg (Banque BCP), in Africa detin Banca Internationala a Mozambicului, iar in Asia - Banca Comerciala din Macao. Au filiale si in SUA si Canada.

Interesul pentru BCR este alimentat si de faptul ca banca este specializata pe credite imobiliare si pe segmentul de retail, produse foarte cerute pe piata autohtona. Printre produsele de succes in Portugalia se numara creditul ipotecar pe 50 de ani.

De asemenea, oficialii bancii au spus ca pe pietele pe care au intrat au introdus dobinzi la credite cu aproximativ 5 puncte procentuale sub nivelul practicat acolo. Interesant este ca angajatii bancii sint si actionari, iar BCP este unul dintre sponsorii manifestarilor culturale.

Portughezii au mizat totul pe BCR. Au spus de la inceput ca nu-i sperie numele adversarilor. „Nu ne sperie concurenta dura, mai ales ca pe unul dintre competitorii pentru BCR, Deutsche Bank, banca noastra l-a invins in Polonia", a spus, cu o luna in urma, Paulo Teixeira Pinto, presedintele BCP. Bancherii portughezi spun ca vor pastra numele de BCR.

„Nu dorim ca BCR sa devina o filiala a unei banci straine. Vrem sa mentinem BCR ca o banca romaneasca", afirma Paulo Teixeira Pinto. Presedintele BCP a fost ministru al Finantelor si a fost coleg de cabinet cu José Barroso, presedintele Comisiei Europene, insa exclude posibilitatea ca acest lucru sa influenteze in vreun fel lupta pentru BCR.

Cine sint austriecii

Erste Bank este o banca foarte puternica pe piata Europei Centrale si de Est, zona in care s-au remarcat printr-o campanie furibunda de achizitii. Raportat de BCP, activele Erste sint aproximativ duble - 152,7 miliarde de dolari. Numarul de sucursale este de aproape doua ori si jumatate mai mare (2.365) decit al celor de la BCP.

Si capitalizarea bursiera a celor de la Erste este mai mare decit cea a portughezilor: zece miliarde de euro fata de opt.

Erste Bank detine banci precum Novosadska (Serbia), SLSP (Slovacia), CS Bank (Cehia) sau Postabank (Ungaria). Achizitionarea BCR ar pozitiona Erste pe locul doi in Europa Centrala si de Est, obiectiv asumat, de altfel, de conducerea bancii austriece.

Detinind deja participatii in banci din sapte state, austriecii se concentreaza acum pe doua mari piete, Romania si Serbia, care sint vazute de presedintele Erste, Andreas Treichl, drept limitele expansiunii bancii austriece, atit din punct de vedere geografic, cit si economic.

Treichl reafirma, recent, interesul bancii sale pentru BCR si pentru aceasta zona, sustinind ca „batrina Europa a atins maximumul potentialului sau de crestere, asa ca e nevoie de o reorientare catre pietele emergente".

Principalii actionari care isi impart profitul de 540 de milioane de euro (raportat pe anul trecut, si doar cu putin mai mic decit cel al BCP) sint, alaturi de investitori institutionali, (45,9%) banci locale colectice (asa-numitele Sparkassen, cu circa 33%), urmati de salariati si de investitori privati individuali. •

BERD si IFC au un profit de 500%

Si totusi, chiar daca cele aproape doua miliarde de euro pe care le va obtine statul inseamna mai multi bani decit in orice alta tranzactie, nu statul este marele cistigator, ci cele doua institutii financiare internationale, BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale).

In 2003, atunci cind prima tentativa de privatizare a BCR a esuat, din lipsa unui investitor pe masura, statul a facut o intelegere cu cele doua entitati: le-a vindut un sfert din banca, plus doua actiuni, si a garantat ca, intr-o viitoare tranzactie cu un investitor strategic, ele vor obtine acelasi pret pe actiunile care se vor vinde in aceeasi tranzactie, ca si statul.

Atunci, ele au platit 222 de milioane de euro. Acum, in varianta minimala a ofertei (care urmeaza sa fie imbunatatita), de 3,2 miliarde de euro, cele doua institutii vor primi 1,27 miliarde de euro, de sase ori mai mult decit au investit acum doi ani. Adica au avut un randament de 500% in doar doi ani, deci 250% pe an, mai mult decit orice plasament financiar obisnuit.

Este adevarat ca, daca BERD si IFC nu s-ar fi implicat acum doi ani in privatizare, ar fi fost putin probabil ca statul sa fi putut obtine si el acum acest pret.

(Daniel Oanta, Mihai Nicut)