Peste 70.000 de copii din Romania sunt nevoiti zilnic sa munceasca. Majoritatea lor (peste 85%) provin de la tara, din familiile sarace, din comunitatile unde nu exista servicii de asistenta sociala.

Dintre acestia, din anul 2000 si pana in prezent, doar 1.881 au fost retrasi din munca, in cadrul Programului International pentru Eliminarea Muncii Copiilor, derulat de Biroul International al Muncii (ILO).

Din pacate, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (A.N.P.D.C.) nu detine nici un fel de date despre situatia actuala a acestor copii si nici o evidenta a eventualelor recidive, ne-a declarat, ieri, Izabella Popa, directorul de programe si strategii al institutiei.

Pe langa cifrele ingrijoratoare prezentate ieri in conferinta de presa, au stat si marturiile catorva copii invatati cu munca de la 9-10 ani, protagonisti ai filmului „Vise sfaramate".

Proiectia filmului a avut loc in fostul „Circ al foamei" din zona Trafic Greu a Capitalei, in prezenta a numerosi reprezentanti ai opiniei publice si mass-media. Printre invitati s-a numarat si dr.

Cristian Andrei, care a tinut sa sublinieze faptul ca in familiile sarace munca reprezinta o valoare, cu atat mai mare cu cat truda e mai grea, si din aceasta cauza este greu sa-i faci pe parinti sa constientizeze faptul ca un copil are nevoie sa se joace, sa mearga la scoala sau sa demonteze o jucarie, ca sa-i inteleaga mecanismul.