Cele mai consistente distinctii acordate in cultura romaneasca, Marile Premii Prometheus oferite de fundatia Anonimul, au fost decernate miercuri seara, la clubul Prometheus, de catre juriul prezidat de Andrei Plesu.

Andrei Plesu a tinut sa precizeze, inca de la inceput, ca juriul constituit din Mircea Martin (sectiunea literatura), Marina Constantinescu (artele spectacolului), Ada Brumaru (muzica), Mihai Oroveanu (arte plastice) a avut o sarcina extrem de grea, trebuind sa aleaga intre personalitati culturale care cu greu ar putea fi ierarhizate.

Plesu a intrat in „forma" lui Oroveanu

Fiecare dintre membrii juriului a explicat alegerea pe care a sustinut-o in „finala", atit la premiul pentru debut, „Opera Prima", cit si la distinctia pentru intreaga activitate, „Opera Omnia". Mai putin Mihai Oroveanu, plecat la Tirgul de la Frankfurt si in a carui „forma" a trebuit sa intre Andrei Plesu, cum plastic s-a exprimat rectorul Colegiului Noua Europa.

Majoritatea nominalizatilor la sectiunea „Opera Prima" au lipsit de la premiere, fie din motive medicale, fie pentru ca erau plecati la studii in strainatate. Astfel ca premiul pentru debut, in valoare de 100 de milioane de lei vechi, acordat tinerei compozitoare Diana Rotaru, a fost primit de mama acesteia, Doina Rotaru, la rindul sau o bine cunoscuta compozitoare.

Juriul a trebuit sa-l aleaga apoi, la categoria „Opera Omnia", pe cel care urma sa primeasca premiul de 1 miliard de lei vechi. Competitia a fost strinsa, intre scriitorul Constantin Toiu, artista plastica Geta Bratescu, muzicianul Aurelian Octav Popa si scenograful Paul Bortnovski.

Acesta din urma, descris de Marina Constantinescu drept „un nume care a marcat partea a doua a secolului XX, un ctitor, un fondator de scoala de arhitectura si de scenografie intr-o impletire cum numai la Liviu Ciulei am mai intilnit, probabil" a si devenit fericitul posesor al trofeului Prometheus „Opera Omnia".

Extrem de emotionat, reputatul scenograf si arhitect ne-a declarat ca premiul a fost intr-adevar o mare surpriza: „Nu mi-am putut imagina ca voi cistiga. De aceea nici nu m-am gindit ce voi face cu banii", a marturisit el. (B.P.) •

Diana Rotaru-Opera Prima

Nascuta la Bucuresti, in 1981. Absolventa a Liceului de Muzica „George Enescu". In prezent, studenta la Universitatea de Muzica Bucuresti, sectia compozitie.

Numeroase premii la concursuri nationale studentesti, la Bucuresti si Iasi. „Irino Prize", in 2004, la Tokyo, pentru „Shakti", concert pentru saxofon si orchestra de camera. Lucrarile sale au fost interpretate in tara si in strainatate (Franta, Grecia, Elvetia, Japonia, Germania).