Postul Radio Romania Cultural va avea, incepand cu 31 octombrie, o noua grila de programe, in care principale noutati sunt liniile de program dintre orele 9 si 13.

Programul efectiv va incepe la ora 7.30 cu Matinalul Cultural, care va fi urmat, in fiecare saptamana, de luni pana vineri, de ,Oaza de muzica", realizata de Sorina Goia, de la ora 9, ,Texte si pretexte" cu Valentin Protopopescu si Razvan Dolea, de la 10, ,Stiinta in cuvinte potrivite" cu Corina Negrea si Dan Manolache, de la ora 11, iar de la ora 12, ,Cvintet regizoral" cu Attila Vizauer si

alti patru regizori, invitati la emisiune. Tipul de muzica difuzata in aceasta zona orara va fi schimbat cu un melanj armonios intre clasic, jazz si pop, mai putin tipic pentru peisajul radiofonic romanesc.

Oltea Serban-Parau, director al postului Radio Romania Cultural, care emite in toata tara, ne-a declarat ca aceasta infuzie de noutate se impleteste foarte bine cu traditia postului, deoarece, dupa radiojurnalul de la ora 13.00, ascultatorii mai vechi isi vor recunoaste emisiunile favorite din zonele literaturii, muzicii clasice, teatrului radiofonic, si nu numai.

"Cu aceasta grila ne propunem sa ajungem si la publicul de varsta medie, la oamenii activi, cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani si care pana acum nu aveau rabdare sa ne asculte, deoarece emisiunile erau de. "lungmetraj". Acum incercam sa eficien-tizam mesajul.

Chiar daca un ascultator ramane pe frecventa 5-10 minute, el trebuie sa-si faca rapid o imagine a subiectului, si, daca il intereseaza acel domeniu, sa ramana alaturi de noi. La fel de important este sa nu ne cantonam in zona elitelor, pentru ca, daca vrem sa privim inainte, trebuie sa ne mai gandim si la ceilalti, carora nu le putem interzice accesul la cultura, cifrand prea mult mesajul.

Vorbim, totusi, de mass-media. Asta ar fi solutia pentru a cres-te audienta acestui post: sa-l deschidem catre un public mai larg si sa folosim un limbaj jurnalistic, pe intelesul tuturor. Colegii mei vor incerca sa se... "joace" mai mult cu informatia si comentariul cultural, intr-o ambianta muzicala pop, jazz, clasic, sa le faca mai atractive, sa propuna o alternativa reala.

Ascultatorii sunt atat de sa-turati de politic, monden si sport, incat informatia culturala, intr-o forma noua, moderna, ii poate atrage. Obiectivul nostru este aducerea culturii catre public si nu neaparat ridicarea cu orice pret a publicului catre cultura. Este esential sa fii inteles", spune Oltea Serban-Parau.