Israelul, in primul rand, dar si principalele cancelarii occidentale, UE si Kremlinul, cat si mass-media internationale au reactionat prompt la afirmatia neasteptat de dura a presedintelui iranian, ultraconservatorul Mahmud Ahmadinejad, potrivit caruia: "Cum a spus imamul (Khomeiny - n.n.), Israelul trebuie ras de pe fata Pamantului.

Natiunea musulmana nu va permite dusmanului ei istoric sa traiasca chiar in inima sa". In primul rand, s-a criticat vehement si locul unde au fost pronuntate aceste cuvinte incendiare, care, desi sunt socante, nu sunt o premiera, stiut fiind ca, in trecut, le-a mai folosit ayatolahul Khomeiny, fostul lider spiritual al revolutiei islamice iraniene.

De asemenea, ele nu sunt departe nici de formula "aruncarii Israelului in mare", pe care, indeosebi in anii '70, o foloseau palestinienii radicali si tarile arabe membre ale asa-numitului "front al refuzului" oricarui dialog cu Israelul.

Acum, vorbele respective s-au rostit la conferinta "Lumea fara sionism", organizata zilele acestea la Teheran, la care au participat cateva mii de studenti radicali, urmasii celor care, la finele anilor '70, au fost foarte durii "gardieni ai revolutiei".

In al doilea rand, in reactiile dezaprobatoare la acest apel inflamator, primul dupa mai multi ani, in care un conducator de la Teheran de rang inalt pledeaza pentru distrugerea Israelului, s-a remarcat ca el apare in plina criza mondiala a dosarului nuclear iranian. Rapidele si durele con-damnari consemnate pe plan international sunt graitoare.

Aceste declaratii "reconfirma, pur si simplu, ceea ce am spus asupra regimului din Iran. Ele subliniaza nelinistile noastre", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Vicepremierul Israelului, Shimon Peres, i-a solicitat premierului Ariel Sharon sa ceara expulzarea Iranului din ONU, invocand faptul ca e pentru prima oara in cei 60 de ani de existenta ai Natiunilor Unite cand un stat membru apeleaza fatis la distrugerea altuia.

Parisul a criticat imediat "cuvintele inacceptabile" folosite de Ahmadinejad si, la fel ca si Madridul, l-a convocat la MAE pentru explicatii pe ambasadorul Iranului. La randul lor, Germania, Canada si Marea Britanie au protestat vehement fata de aceste comentarii profund ingrijoratoare, lipsite de luciditate si ratiune.

Aflat in vizita la Ierusalim, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova evalueaza cu "cea mai mare gravitate ultimele declaratii ale presedintelui iranian". Presedintele CE, portughezul Jose Manuel Baroso, a opinat ca declaratia presedintelui iranian este "inacceptabila".

In general, comentand respectivele afirmatii incendiare, observatorii remarca faptul ca, dupa ce, in august, Ahmadinejad a devenit presedintele Iranului, a urmat o perioada in care regimul de la Teheran si-a inasprit tonul, revenind la sloganurile radicale ale debutului revolutiei islamice.

Mai mult, pe rachetele sale, Iranul pune in mod regulat lozinca folosita de Ahmadinejad, care a starnit fireasca indignare pe plan mondial.