Ancheta ONU asupra asasinarii fostului premier libanez Rafik Hariri incepe sa dea semne de oboseala. Numele fratelui si cumnatului presedintelui Siriei, Bashar al-Asad, au fost scoase din ultimul Raport de ancheta fara explicatii prea convingatoare.

Prima versiune a Raportului de ancheta prezenta clar implicarea in asasinat a unor inalti oficiali sirieni si libanezi. Printre cei nominalizati erau fratele si cumnatul presedintelui Siriei, Maher Assad si generalul Asef Shawkat.

O informatie transmisa de postul de televiziune Radio Canada arata ca „in Raportul final, prezentat vineri la ONU, numele fratelui si cumnatului presedintelui Siriei nu mai apar". Aceeasi sursa precizeaza insa ca, „intr-o versiune anterioara, care ar fi ajuns in mina presei din cauza «neglijentei» Marii Britanii, numele acestor personaje erau mentionate explicit".

Procurorul german care conduce Comisia de ancheta, Detlev Mehlis, a declarat: „Am scos numele din cauza prezumtiei de nevinovatie. Ancheta continua, insa trebuie sa avem dovezi incontestabile".

SUA fac eforturi diplomatice sustinute pentru a convinge membrii Consiliului de securitate al ONU sa oblige Siria sa colaboreze total cu Comisia de ancheta asupra asasinarii fostului premier libanez. Statele Unite ale Americii au cerut, pentru moment, doar sanctiuni individuale impotriva persoanelor banuite de implicare in asasinarea lui Rafik Hariri si nu sanctiuni impotriva Siriei.