Cel putin 11 detinuti si-au pierdut viata intr-un incendiu de proportii izbucnit noaptea trecuta la aeroportul international Schiphol din Amsterdam. Alte 15 persoane au fost ranite, fiind internate cu arsuri grave in mai multe spitale din capitala olandeza, au relatat agentiile internationale de presa.

Incendiul a izbucnit in circumstante inca neelucidate la scurt timp dupa miezul noptii in penitenciarul plasat in aripa estica a imensului aeroport Schiphol. Complexul de celule - situat la mai putin de patru kilometri de principala cladire aeroportuara - adapostea la ora producerii incidentului aproximativ 350 de detinuti, precum si un numar semnificativ de gardieni si politisti.

Detinutii de la Schiphol sunt in marea lor majoritate traficanti de droguri, infractori de drept comun, persoane carora le-a fost refuzata intrarea in Olanda pe motivul unor contraventii savarsite in trecut, dar si imigranti ilegali ce urmeaza sa fie repatriati.

O treime a penitenciarului a ars in intregime, flacarile devastand 24 de celule, amplasate pe o lungime de aproximativ 50 de metri in complexul de detentie. Sub amenintarea directa a flacarilor se aflau aproximativ 43 de persoane, evacuate cu mare intarziere - practic in ceasul al 12-lea.

Primarul localitatii Haarlemmermeer, de care tine aeroportul international Schiphol, a solicitat deschiderea unei anchete independente, avand in vedere reactia mult intarziata a gardienilor. Din declaratiile infractorilor si contravenientilor scapati teferi din incendiu rezulta neglijenta cu care personalul insarcinat cu paza a tratat la inceput incidentul.

"Eram inchisi si am tipat cu totii pana cand am ragusit", a relatat postului de televiziune NOS unul dintre detinuti. "Aveam probleme mari de respiratie, dar (gardienii) ne-au spus ca nu s-a intamplat nimic". "N-au vrut sub nici o forma sa ne deschida usile. Cu totii sufeream de dureri de gat si de plamani. Urlam de disperare si loveam in usi cu picioarele."

Pompierii au reusit sa stinga incendiul abia dupa patru ore si cu multa dificultate. "Ranitii sunt toti pompieri, dar si gardieni", a declarat seful echipei de pompieri, Kokki Torenspits, care a refuzat insa sa dea detalii despre identitatea, respectiv tarile de origine ale victimelor.

In cursul diminetii politia din Amsterdam cauta cu febrilitate cel putin trei detinuti care au reusit sa evadeze in haosul creat. Fugarii au fost capturati abia dupa ce fortele de ordine au recurs la mai multe elicoptere pentru survolarea zonei.

In cele din urma, doar un numar redus al detinutilor a fost readus la centrul de detentie de pe aeroportul Schiphol, cei mai multi fiind transportati la baza militara Zeist. Tragicul incident nu este primul inregistrat in penitenciarul aeroportului din Amsterdam. In ultimii ani aici au izbucnit mai multe incendii, provocate de diverse defectiuni tehnice. Capacitatea centrului de detentie fusese sporita cu trei ani in urma.