Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat BBC ca, pana la urmatorul raport de monitorizare al Romaniei, alegerile anticipatele nu sunt oportune, intrucat "suntem in perioada de 6 luni dintre cele doua rapoarte ale Comisiei Europene, cand se va decide daca se aplica sau nu clauza de salvgardare".

Presedintele a avut cuvinte de lauda la adresa guvernului Tariceanu si la progresele realizate de acesta. "Guvernul Tariceanu a reusit sa scoata Romania din groapa in care il bagase PSD-ul. Ineficienta guvernarii lor ne-a adus la un acord cu o clauza de salvgardare extrem de usor de aplicat", a spus seful statului.

Basescu a mai spus ca in vara a dorit demisia Guvernului, nu pentru ca acesta era incompetent, ci pentru ca dorea organizarea de anticipate.

Basescu a recunoscut ca, pana la urmatorul raport, nimic in afara de obiectivele integrarii nu mai poate avea prioritate, nici macar majoritatea parlamentara.

Pe de alta parte, presedintele a recunoscut ca insistenta cu care a promovat organizarea alegerilor anticipate avea drept cauza nevoia de asigura o majoritate confortabila in Parlament.

Desi a renuntat la anticipate, presedintele nu a renuntat si la sustinerea schimbarii presedintilor celor doua camere parlamentare. Aceasta pentru ca, a aratat Basescu, este normal ca posturile in discutie sa revina majoritatii, dar si ca ambii lideri ai Parlamentului sa poata fi revocati.

"Asa cum pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului, prin vointa electoratului, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare. Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt singurii de neschimbat in tara asta", a argumentat presedintele.

Presedintele a declarat ca securizarea frontierelor si combaterea marii coruptii sunt obiective prioritare ale Romaniei. Traian Basescu a mai spus ca nici el, nici altcineva nu se va implica in actul de justitie. "Nu va pot spune cate rechizitorii va face Parchetul si nici cate condamnari vor pronunta judecatorii. Ei sunt independenti.

Dar trebuie sa inteleaga ca au aceasta mare responsabilitate fata de 22 milioane de romani: sa aplice legea in mod egal", a spus Basescu.