„Adrisantul trebuie sa faca publica scrisoarea, nu eu", ne-a spus, ieri, Ion Iliescu, cand l-am intrebat ce contine epistola „deosebit de dura" la adresa trioului Geoana-Mitrea-Nastase, pe care presa a anticipat-o, iar liderii PSD au asteptat-o toata saptamana.

Foarte amuzat de tot acest joc, punctat de asteptari frustrate, de dezinformari si de reveniri agresive, Iliescu a dat din umeri, ca si cand nu de la el a pornit totul: „Chiar daca ar fi aceasta scrisoare, nu mi-ar mai apartine mie".

De dimineata, Iliescu refuzase oferta presedintelui executiv, Adrian Nastase, si a presedintelui Consiliului National, Dan Mircea Popescu, de a se deplasa, astazi, cu partidul la Sibiu, la o intalnire zonala cu organizatiile din Alba, Mures, Brasov, Sibiu, Covasna si Harghita.

Ideea de a-l readuce pe Iliescu in sanul colectivului i-a apartinut lui Nastase, care a crezut ca presedintele fondator este suparat pe partid pentru ca nu mai este bagat in seama. In cursul acestei saptamani, Nastase a dus o munca asidua pentru a media o impacare intre Iliescu si conducerea PSD.

In programul reuniunii de la Sibiu fusese inclus un punct cu care Nastase spera sa-l convinga pe Iliescu sa participe: „Dialog Social Democrat cu tema «Locuri de munca decente, mai bine platite»". Iliescu s-a declarat placut impresionat de aceasta surpriza, dar a refuzat sec: „Am alte planuri pentru vineri". Iliescu avea in plan o vizita la Gabriela Vranceanu Firea, la Antena 3.

In a doua parte a zilei de ieri, Iliescu a primit si o scrisoare de la Mircea Geoana, in care acesta il poftea sa vina la Sibiu. „Le-am spus ca, atunci cand mai au intalniri din astea, sa ma anunte din timp", a povestit apoi Iliescu.

Spre seara, Ion Iliescu urma sa trimita o scrisoare in trei exemplare, una lui Nastase, una lui Geoana, una lui Mitrea. Numai cea destinata lui Nastase avea sa-l gaseasca pe „adrisant" acasa, ceilalti doi fiind plecati in strainatate.

Scrisoarea iliesciana isi pierduse tonul „deosebit de dur", ramanand doar o suma de recomandari pentru unitatea PSD si recastigarea identitatii de stanga.

Liderii PSD cu care am vorbit ieri la pranz aveau informatii ca epistola urma sa fie „constructiva", fara atacuri directe la vreun lider. Adrian Nastase urma sa comenteze public scrisoarea si sa anunte sfarsitul noii crize pesediste.