O adevarata bomba a explodat ieri in mass-media din Austria: Wolfgang Schwarz, fost campion olimpic la patinaj artistic in 1968 (la Grenoble), a fost arestat de politia din Viena, fiind acuzat de tentativa de rapire a Andreei Serban, fiica lui Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova.

Presa austriaca nu a divulgat numele celor doi romani, dar Serban, un prosper om de afaceri, a recunoscut ca despre el este vorba.

Recompensa de 3 milioane de euro

Schwarz (58 de ani) a fost arestat vinerea trecuta, cu 24 de ore inainte de a-si pune in aplicare planul diabolic. El a fost incatusat de politisti imediat dupa ce se intalnise cu unu dintre intermediarii rapirii, un „profesionist" roman.

In realitate, fostul campion olimpic a fost tradat de acest fals colaborator, care la discutia din automobilul Peugeot 605 a purtat un microfon, fiind ascultat de politisti.

Oamenii legii au reusit sa intre pe fir dupa ce doi romani, stabiliti in Austria de 20 de ani, au venit la redactia revistei „News", cea care a publicat in premiera povestea, si au relatat planul lui Schwarz.

La inceputul lunii octombrie, Wolfgang Schwarz, condamnat in trecut pentru proxenetism, incepuse sa caute in mediile lumii interlope din Viena profesionisti pentru o rapire. Schwarz s-a intalnit pe 17 octombrie cu un „expert" roman, caruia i-a oferit un avans de 6.000 de euro. El a precizat ca va solicita o rascumparare de 3 milioane de euro.

„Andrei este victima perfecta pentru mine. Toti vor crede ca cineva din Romania a vrut sa se razbune pe el si nimeni nu ma va banui", i-ar fi spus fostul „rege al ghetii" partenerului sau, care a promis ca va mai face rost de doi „profesionisti" din Londra.

Rapitorul, pacalit

Publicatia „News" a aflat ca viitoarea victima locuia in fosta casa a lui Wolfgang Schwarz, care, confruntat cu mari probleme financiare, si-a vandut locuinta unei firme de avocatura. Aceasta i-a inchiriat frumoasa resedinta vieneza lui Andrei Serban, a carui fata studiaza in capitala Austriei.

Conform revistei „News", Schwarz a fost lasat sa mai locuiasca o vreme in casa si chiar a fost invitat de Serban in Romania.

Romanul implicat in caz a sunat-o insa pe viitoarea victima si i-a povestit tot: „Am un pont pentru dumneavoastra. Un anume domn Wolfgang Schwarz planuieste ceva impotriva dumneavoastra".

Imediat ce a aflat de planul fostului campion olimpic, Andrei Serban si-a sunat un prieten din Viena si l-a rugat sa-l ajute. Acesta a intrat pe fir, a aflat tot planul lui Schwarz si a anuntat revista „News" si, totodata, autoritatile.

Fata locuia in casa doar cu o menajera si o guvernanta. Fostul campion ii cunostea tot programul, stia ca studiaza la o scoala internationala privata si ca in weekend mergea cu automobilul sau, un Jaguar, in discoteca. Rapirea trebuia sa aiba loc sambata seara, exact cand tanara pleca de acasa spre discoteca.

Schwarz se gandise sa o tina pe romanca intr-un subsol, pana cand tatal acesteia ii platea rascumpararea. El planuise sa primeasca banii ori intr-o parcare dintre Salzburg sau München, ori intr-o zona mai retrasa din Viena.

Versiune cu mafia engleza

La audieri, Schwarz a recunoscut implicarea in acest caz, dar a sugerat politistilor ca el este doar un intermediar si ca n-ar avea nimic in comun cu rapirea propriu-zisa. Herbert Eichenseder, avocatul lui Schwarz, a confirmat versiunea inculpatului.

Conform acestuia, toata afacerea ar fi fost pusa la cale de un grup de mafioti englezi, care l-ar fi contactat pe fostul sportiv si i-ar fi cerut sa fie intermediar.

Anchetatorii nu sunt insa de acord cu aceasta versiune, principala pista fiind aceea ca Schwarz a avut initiativa. Roland Fruehwirt, un oficial de la Biroul Criminalistic din Viena, a precizat ca lucrurile vor fi clarificate dupa ce vor fi analizate convorbirile de pe telefonul mobil al lui Schwarz.

Daca va fi gasit vinovat, fostul campion olimpic si mondial la patinaj risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare.

Schwarz patineaza acum cu legea

Wolfgang Schwarz a fost campion olimpic la patinaj (in 1968), campion mondial (in 1967) si vicecampion european (in 1965). S-a nascut la Viena, in 1947. Zilele de glorie au trecut, dar au inceput problemele cu legea, in 2002 fiind condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru proxenetism.

A scapat destul de repede, executand numai sase saptamani din pedeapsa intrucat s-a descoperit ca are o forma de cancer de piele. Schwarz nu s-a potolit insa, el continuand sa faca trafic de carne vie dinspre Rusia si Lituania. Din aceasta cauza, va fi audiat intr-un proces pe 15 noiembrie.

„N-aveam trei milioane pentru rascumparare, asa cum credea tampitul de Schwarz"

Primarul din Slanic Moldova, Andrei Serban, ne-a declarat ca incearca sa dea de romanii care au deconspirat planul, pentru a le multumi. El mai spune ca nu ar fi avut bani pentru rascumparare. Fiica lui, Andreea, se afla acum acasa, dar se va intoarce la Viena.

EVZ: Cum si cand ati aflat de amenintare?

Andrei Serban: Acum o saptamana si jumatate am aflat. Fiica mea, care e in ultimul an la liceu in Viena, a primit un bilet in cutia postala. Era un numar de telefon. Mi-a spus si am sunat eu. Mi-a raspuns un barbat in romana, care mi-a povestit ca un austriac voia sa angajeze niste romani. El avea inregistrarea pe telefon cu Schwarz, in timp ce austriacul ii facea propunerea.

L-am rugat sa anunte politia austriaca si totul a mers apoi asa cum s-a scris in presa de acolo. S-a facut un flagrant.

Ati fost la Viena?

Nu, totul a fost rezolvat de politia de acolo.

Cine erau romanii pe care incerca sa-i angajeze austriacul? I-ati gasit?

Am incercat sa-i mai sun, dar nu au mai raspuns pe mobilul respectiv. As vrea sa le multumesc.

Il stiti bine pe Schwarz?

L-am vazut o singura data, atunci cand am inchiriat de la el casa.

De ce credeti ca si-a ales-o ca tinta pe fiica dumneavoastra?

Nu-mi explic de ce Schwarz a ales-o pe fiica mea. Acel tampit o fi crezut ca am bani. Daca as avea banii astia (n.r. - 3 milioane de euro, rascumpararea), n-as mai sta la primarie....

Banii, liceul si RAFO

Aveti multi bani? Presa austriaca sustine ca sunteti printre cei mai bogati oameni din Romania...

E chiar distractiv, nu stiu de unde au scos-o... Eu nici nu am vrut sa se afle de toata aceasta poveste.

Aveati bani de rascumparare, in cazul in care se punea problema?

De unde, domnule?! Nu, nu aveam atatia bani.

Ce face fiica dumneavoastra acum?

A venit acasa, am linistit-o. Ea statea la Viena, cu inca doi romani - sot si sotie - intr-o casa pe care i-am inchiriat-o printr-o firma de imobiliare, acum trei ani si jumatate.

Fata isi va continua liceul la Viena?

Da, bineinteles. Se va intoarce acolo, pentru ca e un oras sigur.

Aveti ceva afaceri la Viena. Partener cu Iacobov, actionar la RAFO Viena... Mai sunteti implicat in RAFO Viena?

Din cate stiu eu, RAFO Viena s-a desfiintat. De cand sunt primar, am iesit din toate firmele. Nu mai sunt implicat in nicio societate comerciala.

(Calin Cosmaciuc)

Omul nasului de la RAFO

Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova, este finul lui Iacobov si partenerul de afaceri al acestuia

(Oana Dobre, Calin Cosmaciuc, Catalin Bulat)

Politia austriaca a dat unele indicii cu privire la identitatea afaceristului roman si a fiicei sale, fara a o divulga insa, legea nepermitandu-le acest lucru. Jurnalistii vienezi au scris ca fata are 18 ani si ca este fiica unui om de afaceri aflat in topul celor mai bogati romani.

In timp ce presa din Romania incerca sa afle daca nu cumva a fost vorba despre fiica vreunui miliardar din Top 10, un personaj cvasi-necunoscut a admis ca el este cel vizat. Andrei Serban, primarul orasului Slanic Moldova, a devenit cunoscut in lumea sportului si a mafiei gulerelor albe de la Bacau - celebra pentru afacerea RAFO Onesti.

Sechestru pe Histria si credit de la Bancorex

Numele sau a fost asociat in presa cu afacerile controversate de la RAFO Onesti. Potrivit unui articol publicat in 2003, intr-un cotidian central, Serban ar fi fost unul dintre actionarii societatii RAFO GmbH din Viena, impreuna cu Razvan Temesan, Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu.

Primarul din Slanic Moldova este considerat in PSD drept „mana dreapta" a lui Corneliu Iacobov (inculpat pentru delapidare si spalare de bani in dosarul „RAFO").

Finul lui Iacobov, Serban, a preluat de la acesta complexul Histria in anul 2004. Un an mai tarziu, s-a pus sechestru pe complex, un spatiu turistic aflat in zona cetatii.

Primarul este considerat, totodata, unul dintre apropiatii lui Viorel Hrebenciuc.

De asemenea, Serban ar fi fost asociat si cu grupul de firme al lui Ovidiu Tender, prin societatea Eco Oil SRL.

Conform unor informatii din presa, Serban ar fi fost si unul dintre beneficiarii prabusirii Bancorex, obtinand de la banca falimentata un credit nereturnat in valoare de 300.000 de dolari.

Sponsor la box

Ales primar din partea - pe atunci - partidului de guvernamant, Serban a aparut in spatiul public de relativ putina vreme, cand a devenit sponsorul principal al clubului de box Perla Box Bacau. Serban a reusit sa aduca ca antrenor pentru sportivii sai pe Relu Auras, unul dintre cei mai buni preparatori ai momentului.

Performantele clubului nu au intarziat sa apara si boxeri ca Bogdan Dobrescu, Marius Marcu, Ciprian Ciocan au reusit sa ajunga la lotul national. Primarul din Slanic Moldova este hotarat sa faca la clubul pe care il sponsorizeaza o pepiniera de campioni pentru categoria grea, deoarece, spune el, „tara noastra duce lipsa de asa ceva".

(Marius Chican, Teodora Trandafir, Oana Dobre, Calin Cosmaciuc, Catalin Bulat)