Din nou solidaritatea guvernamentala nu a functionat in Parlament, tema fiind bugetul pentru Educatie de anul viitor. Vesnicele lovituri sub centura venite din partea partenerilor l-au enervat foarte tare pe premierul Calin Popescu Tariceanu care a declarat ieri ca s-ar putea satura de acest tip de comportament.

"Membrii PNL s-ar putea satura de acest comportament, iar eu s-ar putea sa pun frana unor initiative ale partenerilor de coalitie". Tariceanu este foarte dezamagit de turnura pe care o iau lucrurile de la o zi la alta.

"Vazand ce s-a intamplat la Comisia de invatamant, unde doar patru deputati PNL au avut curajul sa sustina punctul de vedere al Guvernului, imi pun inca o data intrebarea: oare ceilalti care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL?

S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini - care, uneori, incep sa ne ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare – si s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va cadea bine", a declarat, ieri, pentru Mediafax, premierul Tariceanu.

El a aratat ca un buget propus de Guvernul majoritatii parlamentare ar trebui sustinut de catre membrii acestei majoritati.

"Ii las pe ei sa decida ce masuri de sanctionare ar trebui luate, deoarece eu nu pot juca permanent rolul celui care prezinta argumente pentru a-i impaca ori de cate ori se afla in situatii dificile, ca sa constat, in final, ca tot ei trebuie sa traga consecintele neplacute.

Au suficiente initiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu sa nu mai fiu interesat, sa le pun frana", a spus Tariceanu.

Boc ii cere explicatii lui Tariceanu

In replica, liderul PD Emil Boc a declarat ca nu este nici o contradictie in Alianta PNL-PD sau in coalitie cu privire la alocarea unui buget mai mare Educatiei si a apreciat ca premierul Tariceanu ar trebui sa spuna in CNC al coalitiei de luni la ce situatii divergente se refera.

Boc a sustinut ca exista un acord politic al Aliantei si al coalitiei pentru suplimentarea bugetului Educatiei pentru anul 2006, astfel incat acesta sa fie mai mare decat cel pentru anul 2005 si cat mai aproape de nivelul de 5% din PIB.

Liderul PD a precizat ca, luni, comisia comuna PNL-PD va prezenta conducerii Aliantei solutiile pentru majorarea bugetului alocat MEC, pentru ca acestea sa fie validate din punct de vedere politic.

Emil Boc a mai spus ca este "pacat" ca discutia privind bugetul Educatiei in comisiile parlamentare de invatamant a avut loc inainte de a fi validate de conducerea coalitiei solutiile pentru suplimentarea bugetului MEC.

Liberalii acuza PD de incalcarea solidaritatii guvernamentale

Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Eugen Nicolaescu, l-a acuzat pe ministrul demisionar al educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, ca a iesit din "solidaritatea" ministrilor, din cauza bugetului alocat MEdC.

Nicolaescu a declarat ieri la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca "ministrii Cabinetului trebuie sa fie solidari si trebuie sa isi respecte cuvantul dat in fata primului-ministru, ca acesta este bugetul pe care si-l poate permite Romania astazi". "Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a avut o pozitie corecta.

A propus Guvernului o varianta de buget, iar Guvernul a adoptat in final proiectul care este depus la Parlament. La nivelul Aliantei D.A. am convenit ca putem gasi surse bugetare pentru Educatie si Cercetare, luand in primul rand din bugetele excedente ale celor doua Camere parlamentare si din alte institutii subordonate diverselor organisme ale statului", a explicat Eugen Nicolaescu.

Potrivit acestuia, in cursul saptamanii viitoare va avea loc o intalnire a conducerii Aliantei D.A., iar cu acordul ministrului finantelor vor fi aduse modificari bugetului. "Modificarile vor fi operate in consens si nu fac parte din strategia unui ministru sau altuia.

Ministrii Cabinetului Tariceanu sunt solidari intre ei si respecta ceea ce au stabilit", a mai spus purtatorul de cuvant al Aliantei D.A.