Ajuns la cea de-a 10-a editie, Festivalul Filmului britanic, organizat de British Council, propune o selectie de 10 filme, alese "pe spranceana" de Mihai Chirilov.

Pe langa cele 10 pelicule din productia recenta a Marii Britanii, in cadrul evenimentului vor mai fi proiectate trei filme reprezentative pentru cariera regizoarei Sally Potter, aflata printre invitatii speciali, alaturi de Sir Richard Eyre.

Evenimentul a debutat aseara la Cinema Studio cu filmul "My summer of love", caracterizat de Mihai Chirilov drept "unul dintre cele mai bune filme britanice ale anului trecut".

Potrivit organizatorilor, filmele de lung-metraj vor rula la Cinema Studio, Sala "Elvira Popesco" urmand sa gazduiasca filme documentare, de scurtmetraj sau de animatie.

Prezentarea celor 10 pelicule a fost "disecata" pe larg in cursul zilei de ieri, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat Moses Anibaba (directorul British Council Romania) si selectionerul filmelor Mihai Chirilov.

Pe langa filmul care a deschis festivalul, Chirilov a spus ca o alta "bomba" a evenimentului este "Dead Man´s Shoes", un film crud si probabil cel mai violent de pe lista editiei din acest an.

Tematica extinsa

Fata de editiile precedente, organizatorii evenimentului incearca sa aiba o arie de acoperire cat mai extinsa din punct de vedere tematic, fapt confirmat si de directorul British Council.

"O tema este lansata chiar de afisul festivalului, care prezinta doi bulldogi. El reprezinta noul si vechiul, latura contemporana si cea clasica. De aceea, in festivalul din acest an credem ca este cate ceva pentru toata lumea", a spus Anibaba.

O alta prezenta interesanta in aceasta saptamana a filmului britanic este "Code 46", in regia lui Michael Winterbottom, un thriller S.F. avandu-i in rolurile principale pe Tim Robbins si Samantha Morton.

Afisul editiei este completat de horror-ul "Creep", de "Stage Beauty" (un film de inspiratie shakespeariana) si de comediile "Fakers", "Man about Dog" si "Ladies in Lavender" (cu Juddie Dench si Maggie Smith).

Retrospectiva regizoarei Sally Potter este formata din "Orlando" - o adaptare dupa romanul omonim al Virginiei Woolf, "The Man Who Cried" - cu Christina Ricci, Cate Blachett, John Turturro si Johnny Depp in distributie si drama experimentala "Yes" - o poveste care a beneficiat de "cronici extreme" si de "atacuri virulente din partea criticilor" cand a fost prezentata la Berlin.

Scurtmetraje si filme de animatie

Pe langa filmele de lungmetraj, Festivalul Filmului britanic mai propune si un program de filme documentare si de scurtmetraje ce vor fi prezentate sub genericul "We´re British but..." azi si maine la Cinema "Elvira Popesco" de la ora 17.00. In plus, tot azi si maine, de la orele 19.30, in aceeasi locatie va fi prezentat si un program de animatie (British Animation Awards).

In timpul aceleiasi conferinte de presa, organizatorii au declarat ca doresc sa introduca filmele de animatie si in programul editiilor viitoare ale festivalului.

Escale la Timisoara, Cluj si Iasi

Caravana Festivalului Filmului britanic va ajunge si in acest an la Timisoara (4-9 noiembrie/Cinema Timis), Cluj (14-16 noiembrie/Cinema Arta Eurimages) si la Iasi (18-23 noiembrie/Cinema Republica). In acest traseu nu sunt incluse decat sase filme: "The Man Who Cried", "My summer of Love", "Creep", "Fakers", "Orlando" si "Stage Beauty".

Singura locatie care beneficiaza de un program usor diferit este Iasiul, pe langa cele sase filme fiind inclus si programul British Animation Awards.