Dupa intrarea in vigoare a noii legi a adoptiilor internationale, Oficiul Roman al Adoptiilor (ORA) a solutionat doar 2 cazuri, a declarat presedinta institutiei, Teodora Bertzi, in emisiunea Romania la Raport, la Radio Mix.

"Sunt 2 cazuri. O pereche de bunici din SUA si una din Anglia, cu care suntem la nivel de discutii, schimb de scrisori, urmand ca ei sa-si faca dosarele ca familii adoptatoare in statele respective", a afirmat Teodora Bertzi.

Conform noii legi, numai bunicii biologici pot adopta copiii abandonati. Presedinta ORA sustine ca legea nu se va schimba pana la eliminarea incertitudinii privind coruptia din sistemul adoptiilor din Romania.

Departamentul de Stat al SUA a cerut luna trecuta audierea oficialilor romani la Comisia Helsinki, cerand un "sistem legal, transparent si rapid pentru procesarea sutelor de cereri de adoptie". Teodora Bertzi spune ca pe vechea lege au fost adoptati 1115 copii, iar alte 1393 de cereri au ramas nerezolvate, iar legea nu se va schimba prea curand.

Cresc adoptiile nationale

Dupa sistarea adoptiilor internationale, tot mai multe familii de romani adopta copii. Numarul acestora creste cu 100 in fiecare an, a declarat presedinta Oficiului Roman pentru Adoptii, Teodora Bertzi, in emisiunea Romania la Raport.

"In Romania sunt peste 1200 de familii care vor sa adopte copii si sunt putini adoptabili. Sunt in procesul de a fi declarati, din punct de vedere judecatoresc, adoptabili sunt aproximativ 300", a afirmat Teodora Bertzi.

In prezent, numarul copiilor institutionalizati este de 32.000, alti 50.000 sunt protejati in familii, 26.000 sunt in familii extinse, dar numarul copiilor adoptabili este foarte mic. Doamna Bertzi afirma ca un copil peste varsta de 10 ani este greu de adoptat, acest lucru fiind posibil numai la cererea sa.

"In anul 2004, au existat in mod clar 4600 de copii care au fost parasiti in unitatile sanitare, maternitati si sectii de padiatrie. Dintre acestia, 2400 s-au reintors intr-o forma familiala, iar in sistemul de protectie numai 768", a declarat Teodora Bertzi.

Nici un peste mare nu este judecat pentru adoptii ilegale

Presedinta Oficiului Roman pentru adoptii, Teodora Bertzi, sustine ca nu stie sa existe nici un caz pe rolul instantelor sau in anchetele parchetelor pentru adoptii ilegale sau pentru coruptie.

Cu toate ca presa a semnalat multe cazuri de acest gen, iar autoritatile romane sustin ca nu vor da drumul la adoptiile internationale pana cand nu se elimina coruptia, in registrele oficiale nu exista nici un caz de coruptie.