E vorba de unul dintre cele mai utilizate si citate principii bursiere care si-a gasit din nou in ultima saptamana confirmarea la bursa.

Printre cele mai importante asteptari ale investitorilor, alaturi de anuntarea rezultatelor financiare trimestriale, se gaseau la loc de cinste impactul raprtului de tara si al privatizarii celei mai mari banci din sistem, BCR.

Dupa cum s-a vazut, raportul de tara a fost mai degraba pozitiv, cum se intuia deja, iar privatizarea BCR se pare ca va aduce in visteria statului peste 3 miliarde de euro, ceea ce face ca intreaga banca sa valoreze peste 5 miliarde (cumparatorul va primi 62% din actiuni).

Indicii bursei au bifat noi recorduri la inceputul saptamanii (BET depasise 6.600 puncte iar BET-C s-a oprit in preajma pragului pshihologic de 40.000 puncte).

Din acest moment insa cotatiile au intrat pe un trend descendent, iar ultimele 3 zile ale saptamii bursiere au adus corectii constante, de 1-3 procente pentru majoritatea actiunilor lichide.

Nu se poate vorbi inca de panica pentru ca nu au existat scaderi de amploare care sa se deruleze pe un volum mare de tranzactionare, totusi exista in piata un sentiment destul de evident de marcare a profiturilor dupa inca un an excelent (indicii BET si BET-C au creascut pana acum cu 48%, respectiv 35% iar BET-FI a depasit 125%).

Pana la sfarsitul anului investitorii nu mai au nici un eveniment major de asteptat cu infrigurare, iar rezultatele trimestriale care urmeaza sa soseasca nu pot eclipsa totusi apropierea impozitului de 16% care va fi aplicat din 2006 asupra castigurilor la bursa, daca varianta intermediara propusa de Ministerul Finantelor ramane batuta in cuie.

Practic, cine vinde acum poate beneficia inca de impozitul de 1% pentru titlurile mentinute mai mult de un an, dar daca intarzie pana in ianuarie poate plati 16% din profit statului.

Cum exista investitori care au in portofoliu SIF-uri luate cu cateva sute de lei cu 5 ani in urma, tentatia marcarii profitului la un impozit cat mai mic poate fi mare.

Un scenariu posibil este scaderea consistenta a pietei in decembrie, urmata de o revenire din ianuarie, cand multi vor dori sa-si reconstituie portofoliile.

De altfel, majoritatea burselor incep anul cu un tonus bun.

De acea, un sfat recomandat incepatorilor ar fi : amanati achizitiile cu cateva saptamani, puteti cumpara spre sfarsitul lunii decembrie mult mai jos, si aveti sanse bune sa vindeti repede in profit anul viitor.