Grupul Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a intrat in programul „Petrol contra hrana" cumparind dreptul de a lua petrol irakian de la un partid extremist maghiar care a sustinut cauza lui Saddam Hussein.

Potrivit raportului ONU, in tranzactia prin care Rompetrol a cumparat, in cadrul programului „Petrol contra hrana", patru milioane de barili, apare si un „beneficiar non-contractual", numit „Partidul Intereselor Maghiare (Welfare Party, in document).

Acest beneficiar este „o entitate sau un individ, altul decit partea contractanta, care apare in evidentele Ministerului Petrolului (din Irak-n.red.) ca beneficiar al alocatiei petroliere".

Initial, intr-o conferinta de presa, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a spus ca nu stie nimic despre acest „beneficiar", dar, contactat ulterior, a admis ca exista posibilitatea ca, in 2001, Rompetrol sa fi cumparat, indirect, titei irakian de la acesta.

„Nu avem nici o relatie cu ei sau alta entitate din Ungaria, dar, din ce am aflat pina acum, se pare ca noi, cind am luat alocatia de patru milioane de barili, am luat in locul acestora. Daca exista o legatura intre noi si ei, e doar prin agentul Rompetrol din Irak de la acea vreme, care, pentru a capata alocatia pentru noi, a compensat-o cu ei.

E doar o posibilitate, pentru ca trebuie sa mai cautam prin arhivele noastre", a spus Patriciu, care a mentionat ca nu stie mai multe pentru ca atunci nu se ocupa el de managementul companiei.Un raport publicat pe site-ul CIA arata ca printre beneficiarii dictatorului irakian se numara si Partidul Intereselor Maghiare (PIM), un partid extremist, aflat azi la periferia scenei politice din Ungaria.

Contactata de „Cotidianul", presedinta PIM, Izabella B. Király, ne-a spus ca nu doreste sa dea nici o declaratie in aceasta privinta. PIM a luat fiinta in 1993, la trei luni dupa ce Izabella B. Király a fost exclusa din Forumul Democrat Maghiar, formatiunea aflata atunci la guvernare in Ungaria, pentru iesirile ei radicale si antisemite.

In 1999, PIM si Uniunea Bunastarii Maghiare au semnat cu partidul-stat al lui Saddam Hussein un acord „pentru sprijinirea luptei antisioniste si antiimperialiste".

„Rompetrol nu este incriminat"

In conferinta de presa, Patriciu a spus ca raportul ONU, care face referire la suprataxe de peste 700.000 de dolari platite de Rompetrol pentru achizitia a patru milioane de barili de titei, nu incrimineaza grupul.

„Niciunde in cuprinsul sau nu se face referire la companie. Numele Rompetrol apare in doua tabele anexe, unul in care sint mentionate toate firmele care au cumparat titei din Irak si al doilea in care sint companii care au avut cheltuieli suplimentare legate de desfasurarea contractelor. In aceasta situatie sint peste 2.200 de companii", a spus Dinu Patriciu.

Presedintele Rompetrol a spus ca platile nu sint „suprataxe" din care sa fie platita mita pentru guvernul irakian, ci cheltuieli suplimentare, adica plati „legale si corecte" pentru servicii adiacente legate de transportul titeiului, asigurari, logistica si agentul de pe teren al grupului.

Mai mult, el a spus ca datele din raport sint eronate, intrucit Rompetrol nu ar fi cumparat decit doua milioane de barili. Unul ar fi mers la Petromidia, care a fost initial proiectata pentru a prelucra acest tip de titei, dar s-a dovedit ca, in 2001, rafinaria nu il mai putea procesa.

Al doilea milion ar fi fost vindut legal firmei elvetiene Glencore, care l-ar fi revindut companiei americane Texaco, tocmai pentru ca Petromidia nu-l putea rafina. •

Senatorul Lupoi, martor la tranzactia Rompetrol

Senatorul independent (fost in PRM) Mihai Lupoi a fost martor, in februarie 2001, la tranzactia prin care Rompetrol a obtinut petrol irakian. „Eram la Bagdad intr-o delegatie numeroasa din Romania si, in holul hotelului in care am fost cazati, un agent al Rompetrol a achizitionat de la o unguroaica, membra a Partidului Bunastarii, un cupon de 2 milioane de barili.

Agentul era roman, dar nu facea parte din delegatia noastra. Am dat peste el intimplator acolo". Lupoi ne-a descris mecanismul prin care se obtineau aceste cupoane: „Fie persoane fizice, fie diverse organizatii care in tarile lor faceau lobby in favoarea Irakului primeau astfel de cupoane, fie de la unul dintre fiii lui Saddam, fie de la ministrul de Externe Tarik Aziz in numele Partidului Baas.

Aceste cupoane erau imediat vindute fie unor particulari, cunoscuti sub numele de «negustori de petrol», fie unor firme. Cei care vindeau cupoanele ieseau in cistig, deoarece pretul obtinut era considerabil mai mare decit cel stabilit pe cupoane de catre autoritatile irakiene. Dintre romani, a primit cupoane Cristian Nicolae, presedintele Partidului Muncitoresc Roman.

Nu stiu daca deputatii PSD din delegatie, Nicolae Sersea (acesta fiind si manager la S.C Foraj Sonde Zemes S.A., judetul Bacau ) si Gheorghe Ana au primit cupoane. Fiind din partidul de guvernamint, ei au participat separat la discutiile cu oficialitatile irakiene". Delegatia din februarie 2001 a cuprins 60 de persoane si a fost organizata de Camera de Comert Romano-Irakiana.

Lucian Gheorghiu, Mihai Nicut, Marius Cosmeanu