Pentru a fi pe placul bancherilor atunci cand solicitati un credit auto, trebuie sa realizati venituri lunare de cel putin 20 de milioane de lei si sa nu mai aveti alte obligatii de plata. Asta deoarece, prin normele bancii centrale, capacitatea de indatorare a fost limitata, adica rata plus dobanda nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile realizate de solicitant.

Dobanzile practicate de bancile comerciale la creditele in lei pentru autoturisme variaza semnificativ de la o banca la alta. De exemplu, acelasi credit in lei pentru achizitionarea unui autoturism poate fi luat de la Volksbank cu o dobanda de 8% pe an, in vreme ce Raiffeisen Bank practica o dobanda de 15% pe an.

BRD are o dobanda variabila de 8,9% pe an si o rata de dobanda fixa promotionala, de 11% pana la 31 octombrie 2005, respectiv 12,9a dupa aceasta data. Analiza de credit scoring se realizeaza direct la dealerii cu care banca are incheiate contracte de colaborare.

Avans zero pentru veniturile mai mari de 26 de milioane

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera credite pentru autoturisme fara avans si se numara printre putinele banci care mai acorda imprumuturi si in euro, dupa intrarea in vigoare a normelor BNR de restrictionare a creditelor in valuta. Astfel, daca doriti sa cumparati o masina fara avans, trebuie doar sa aveti un salariu pe masura.

Venitul minim lunar solicitat de banca pentru o suma imprumutata de 310 milioane lei (echivalentul a 8.700 euro) cu dobanda variabila de 20% pe an este de 27,4 milioane de lei.

BRD Groupe SocietŽ Generale are o oferta speciala pentru achizitionarea de autoturisme Logan, cu dobanzi preferentiale: fixa de 11a pe an sau variabila 12,9a pe an. Pentru a beneficia de aceste dobanzi, creditul trebuie contractat pe o perioada mai mare de cinci ani.

Comisioanele practicate de HVB Bank sunt de acordare a creditului de 3a din valoare (minimum 120 euro), un comision de rambursare anticipata de 2% (cel putin de 150 euro).