Tranzactiile online, la un pas de realitate

de Rodica Orjanu     Saptamana Financiara
Luni, 31 octombrie 2005, 0:00CNVM a aprobat, de acum doua luni, Regulamentul 12/2004 privind tranzactiile online, asa ca in trei-patru luni se vor putea face tranzactii la Bursa si prin Internet, direct de la calculatorul personal.

In prezent, tranzactionarea online nu este decat un serviciu de preluare a ordinelor de la clienti, urmand ca traderul societatii de brokeraj sa le introduca in sistemul Bursei, fiind mai degraba compatibil cu tranzactionarea la distanta. Este bine cunoscut faptul ca in jocul la Bursa fiecare minut conteaza.

Iar decalajul dintre momentul introducerii ordinului de catre client si cel in care ordinul apare in piata poate uneori sa produca pierderi importante.

Concept existent
Sistemul de tranzactionare online ar trebui sa dea posibilitatea investitorilor sa introduca direct ordinele in sistemul Bursei, fara intermediari. El ar trebui „legat" la platforma de tranzactionare a Bursei printr-o retea sigura, care sa nu permita accesul neautorizat in sistem.

In plus, trebuie sa fie capabil sa verifice corectitudinea ordinului, disponibilitatea sumelor necesare sau a titlurilor in contul clientului, preluand astfel activitatea derulata de traderul unei societati de brokeraj.

In acest fel, se va oferi posibilitatea procesarii unui numar mai mare de ordine, ceea ce ar duce la o crestere a volumelor de tranzactionare si, implicit, la dezvoltarea pietei romanesti de capital.

Marius Plugaru, directorul general al Ieba Trust, societate care deruleaza in prezent procedurile de concepere si autorizare a unei aplicatii de tranzactionare online, a precizat ca aceasta va putea fi disponibila in trei-patru luni.

Desi aplicatia este noua pentru piata romaneasca de capital, nu reprezinta un pionierat, functionand cu succes la alte burse, fiind doar adaptata cerintelor pietei romanesti.

Arhitectura sistemului
Noua aplicatie este conceputa pe module, un loc important fiind acordat managementului riscului, care sa poata verifica in timp real ordi-nele si care sa mentina legatura permanenta cu situatia conturilor clientilor, separat de platforma de tranzactionare.

In acest mod se evita introducerea unor ordine incompatibile cu regulile de tranzactionare de la BVB, sistemul blocandu-le automat in cazul in care sunt descoperite neconcordante. In acest sens, vor fi necesare anumite limite separat pentru cele doua sesiuni ale tranzactionarii.

Ordinele disponibile in predeschidere vor fi la pretul pietei sau la un pret-limita specificat, cu o variatie maxima acceptata de +/-15% fata de pretul de referinta. Respectand pasii de cotare, clientul nu poate introduce decat un tip de ordin, iar valoarea totala a tranzactiei trebuie sa fie cel mult 85% din suma disponibila in cont.

Cand sistemul de tranzactionare este deschis, preturile noilor ordine introduse trebuie sa respecte variatia maxima acceptata, valoarea totala a tranzactiilor de cumparare nu trebuie sa depaseasca suma disponibila. In plus, aplicatia va ghida investitorul nespecializat, impiedicand aparitia greselilor.

Astfel, inainte de introducerea ordinului in sistemul de tranzactionare al Bursei, aplicatia va afisa rezultatul potential al tranzactiei, suma care va ramane disponibila sau numarul de titluri din cont. Numai dupa ce utilizatorul va valida ordinul, acesta va putea fi introdus la BVB, fara necesitatea unor intermediari.

Efecte
Introducerea unei aplicatii de tranzactionare online ar duce la cresterea numarului de clienti. Marius Plugaru a precizat ca noul sistem este destinat in principal segmentului de retail, micilor investitori.

Aplicatia a fost astfel conceputa pentru a permite accesul investitorului mai putin specializat direct la platforma Bursei, singura conditie fiind existenta unui cont deschis la o societate de intermediere care utilizeaza sistemul. O asemenea aplicatie este utila si pentru intermediari, care nu vor mai fi nevoiti sa deschida puncte de lucru regionale, scazandu-si astfel costurile.

Si sistemul de tranzactionare al BVB va beneficia in urma implementarii noii aplicatii, in sensul ca se va reduce riscul de crestere a numarului de terminale conectate direct la sistem prin comasarea de mesaje printr-un singur utilizator.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


96 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by