Publicul pretentios rade de ele, iar snobii le repudiaza de-a dreptul, ca pe manele. Si totusi, telenovelele romanesti sunt cu un pas inainte pentru industria autohtona de televiziune, prin ratinguri si complexitatea productiei.

Pe Acasa TV si Antena 1, doua seriale isi disputa deocamdata inexistentul titlu de cea mai grozava telenovela din Romania. E vorba despre „Lacrimi de iubire" si „Secretul Mariei". Iar a treia productie de acest tip se lanseaza, pentru ziaristi, asta-seara, pentru ca sambata sa aiba si premiera pe ecran. Inainte de cele trei titluri insa, la inceput, a fost iubirea, in ipostaza de „Numai".

Prestatia Oanei Zavoranu si a colegilor ei de serial au insemnat in sezonul trecut nu numai un motiv de fala pentru Acasa TV, ci si punctul la care telenovelele au devenit, in Romania, un fenomen social. „Numai iubirea" a beneficiat de un numar de „Caravane" foarte reusite, in care actorii s-au intalnit cu publicul.

La Oradea, admiratoarele lui Lucian Viziru si-au lasat de izbeliste copiii cu care venisera la un spectacol in aer liber, spre disperarea jandarmilor, care a trebuit sa-i adune intr-un fel de tarc si sa-i pazeasca.

Atuurile productiilor

O telenovela este dintru inceput o afacere rentabila: costuri mici de productie si un public-tinta asemanator cu cel al produselor precum detergentii, ustensilele de bucatarie ori cremele de infrumusetare.

„Secretul" de pe Antena 1 si „Lacrimile" de pe Acasa TV obtin audiente foarte bune, de peste sapte puncte in medie, cam cat au adesea si jurnalele principale de stiri ale televiziunilor comerciale.

Fara relevanta estetica in sine, prin complexitatea productiei, telenovelele sunt premise pentru aparitia altor seriale, mai interesante.

Beneficiarii

Olga-Delia Mateescu, Alexandru Papadopol, George Mihaita, Elvira Deatcu, Constantin Cotimanis, Cezara Dafinescu, Gheorghe Visu reprezinta nume consacrate ale scenei si fimului romanesc care au acceptat sa joace in telenovele.

Desi rolurile nu sunt dintre cele mai solicitante, ele reprezinta totusi o oportunitate pentru actorii romani, care isi pot cu greu castiga existenta din lungmetraje si teatru.

Onorariile lor sunt confidentiale, dar surse neoficiale spun ca un actor poate fi platit pentru un episod de serial TV cu sume de la 50 pana la 400 de euro, in functie de calibru si importanta rolului. Iar totalul actorilor care joaca in telenovele se ridica undeva spre 100.

Telenovele sapte zile pe saptamana

„Pacatele Evei", cea de-a treia telenovela care va intra in acest sezon pe ecrane, va avea premiera sambata, 5 noiembrie, la ora 20.30. Din distributie fac parte Oana Zavoranu, Alexandru Papadopol, Cristina Cioran, Lili Sandu si Razvan Fodor, convertit si el la actorie.

Pe Acasa TV, „Lacrimi de iubire" e programata de luni pana vineri, de la ora 20.30, iar „Pacatele" vor fi difuzate sambata si duminica, de la aceeasi ora.