Dinu Patriciu respinge categoric acuzatiile ca ar fi dat mita pentru petrolul irakian si spune ca atat el cat si grupul "Rompetrol" pe care il conduce sunt victima unei campanii sistematice dusa de Ioan Talpes si de SRI. Patriciu acuza presa ca manipuleaza si ca se lasa manipulata la randul ei in acest scandal provocat de raportul Volcker.

Interesant este ca, potrivit notelor din raport, compania Rompetrol nu a raspuns la intrebarile formulate in timpul anchetei.

Inainte de publicarea listei, Compania Rompetrol a fost instiintata de catre raportorii ONU ca exista probe ca ar fi facut plati suplimentare nejustificate si i s-au cerut explicatii (vezi anexa raportului). Aceste explicatii sunt oferite de-abia acum prin intermediul televiziunii publice.

Patriciu acuza presa ca nu s-a informat suficient asupra raportului Volcker, ca manipuleaza opinia publica si ca se lasa manipulata la randul ei de SRI si de interesele personale in acest scandal.

Seful "Rompetrol" spune ca nu este vorba de mita ci de cheltuieli suplimentare pe care le-a facut cu firma de agent local ce i-a intermediat cumpararea petrolului, cu agentul de nava (pentru acoperirea cheltuielilor legate de raportul navei cu statul respectiv) cu propietarul navei care i-a transportata petrolul si cu asigurarile facute.

Patriciu spune ca a aflat abia azi dimineata de la senatorul independent (fost PRM), Mihai Lupoi, de faptul ca Rompetrol a cumparat prin agentul sau local petrolul de la presedinta unui partid extremist maghiar.

Mihai Lupoi spune ca, alaturi de PMR, si PRM a primit un astfel de cupon care sa-i dea dreptul sa vanda petrol irakian, insa Vadim nu l-a acceptat. Cupoanele respective au fost acordate de regimul Saddam mai multor partide europene care i-au sustinut cauza pe plan international si s-au opus razboiului din Irak.

Un cupon dadea dreptul la 2 milioane de barili de titei insa impunea proprietarului conditia de a avea rafinarie in caz contrar fiind obligat sa vanda cuponul catre o firma ce indeplinea aceasta conditie. La revanzare se obtinea un profit de 20 de centi pe baril ceea ce inseamna 400 de mii de dolari profit pe un cupon.

Anexa Raportului Volcker ( lista companiilor care au importat petrol din Irak si au platit "suprataxe")

Textul integral al Raportului Volcker

Comenteaza pe forum