Decizia Guvernului de a renunta la acordul cu FMI i-a surprins pe democrati. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca nu stia nimic despre ruperea acordului cu FMI, pe care o considera "o prostie".

"Nici vorba, nu s-a discutat asa ceva. Nu stiu nimic despre aceasta tema si chiar ca nu s-a discutat. Astazi, in Consiliul Aliantei nici vorba sa se discute asa ceva", a afirmat Cristian Radulescu.

Democratul sustine ca toata dimineata si-a petrecut-o cu membrii aliantei, care nu au fost informati despre decizia Guvernului. "Asta chiar e un studiu de caz, ramane sa vedem de unde pana unde", a comentat democratul.

Liberalii insa nu au fost surprinsi. Ei sustin ca problema s-a discutat si in alianta si in coalitie, iar Guvernul a actionat conform mandatului. Senatorul Puiu Hasoti apreciaza drept "ferma" pozitia Guvernului fata de FMI, care nu va mai fi obligat sa suporte presiunile facute de aceasta institutie financiara.

In plus, salariile bugetarilor nu vor mai fi inghetate, iar deficitul bugetar se va putea mentine la 0,5%.

"Discutii despre o eventuala rupere a acordului cu FMI au avut loc la nivelul aliantei, la nivelul coalitiei si Guvernul a actionat aici politic in conformitate", a declarat Puiu Hasoti.

Prezenta in emisiune, Tia Serbanescu, editorialist la Curentul, apreciaza ca Guvernul a actionat "curajos si riscant", dar va fi lipsit de alibiul FMI. "Acum, la orice constrangere economica lipsita de suport Guvernul se va descurca singur", a comentat Tia Serbanescu.

Ilie Botos s-a comportat deplorabil, iar Tariceanu practica nomenclaturita

Invitata in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Tia Serbanescu a spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu a facut o "greseala stupida" ca nu a recunoscut de la inceput ca a intervenit la procurul general ca sa-l ajute pe Dinu Patriciu si ca "iesit prost" din confruntarea declaratiilor cu acesta.

In opinia editorialistei, Ilie Botos a fost si el incorect ca nu a denuntat imediat despre interventie.

"Ne putem intreba daca domnul Tariceanu manifesta acelasi interes pentru aplicarea corecta a legii in cazul altor cetateni. Aceste telefoane vin atunci cand e cineva apropiat si drag sufletului lor, pentru ca nu e o practica incetatenita, e nomenclaturita, pentru ca despre cetateni nu intreaba nimeni", a afirmat Tia Serbanescu.

In cazul lui Ilie Botos, editorialista declara ca "s-a aratat util, si-a consolidat pozitia fata de Basescu si l-a pus in dificutate pe Tariceanu".

Democratul Cristian Radulescu a condamnat si el atitudinea primului ministru.

"Daca ar fi sunat la procurorul Republicii ca sa intervina pentru prietenul lui petrolistul, atunci lucrurile sunt grave si trebuie sa raspunda. Daca el, premierul, cat e el de premier, a avut o astfel de imixtiune, atunci lucrurile sunt grave si trebuie sa dea seama", a afirmat Cristian Radulescu.

Liberalii apreciaza gestul premierului de a interveni in favoarea lui Dinu Patriciu la procurorul general. Puiu Hasoti sustine ca a fost "un gest corect, pozitiv", iar primul ministru a facut chiar o "derogare de amicitie politica" cerandu-I procurorului sa respecte legea.

"Este cu atat mai mult de aplaudat faptul ca un premier da telefon pentru o problema atat de importanta, de mediatizata, in care cere sa se aplice legea. Nu vad nimic rau in acest lucru", a comentat Puiu Hasoti.

Democratii ar primi-o pe Elena Udrea in PD

Membrii Partidului Democrat sunt de acord s-o primeasca pe fosta consiliera a presedintelui Traian Basescu in randurile lor.

Cristian Radulescu, liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, a declarat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix ca este de acord sa o primeasca pe Elena Udrea in organizatie, daca face cerere si respecta procedura de admitere din statut.

"Noi avem o procedura foarte dificila prevazuta de statut. Trebuie sa faca cerere, sa astepte un numar de zile, dupa care, in prima sedinta a organizatiei la care a facut cerere se vede daca e primita sau nu. Daca ar face cerere la organizatia unde sunt eu presedinte, eu cred ca as primi-o", a afirmat democratul Cristian Radulescu.

Intervievat telefonic, senatorul PNL, Puiu Hasoti, a raspuns:

"Am aflat cu foarte multa durere despre o pierdere ireparabila pentru PNL, ca doamna Elena Udrea si-a dat demisia din partid. Su eu sunt consternat, sunt infricosat de acest lucru. Am pierdut un membru cu viziune politica mai ales pe proble de integrare europeana".