Vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, a reusit sa-i lase cu gura cascata pe colegii sai din Biroul Permanent National, cand, la finalul sedintei de ieri, i s-a adresat tot numai un zambet lui Ion Iliescu: „Ne bucuram ca ati revenit din nou printre noi.

Eu, personal, ma simt mai linistit..." Au fost cateva secunde de stupoare. Ion Iliescu revenise in sanul PSD dupa ce, in cursul saptamanii anterioare, lansase un mesaj foarte dur impotriva „coruptilor" din partid, pe care nu i-a nominalizat insa.

In partid, Viorel Hrebenciuc are una dintre cele mai proaste imagini, de numele sau fiind legate numeroase articole de presa privitoare la fapte de coruptie. In acelasi timp, este stiut faptul ca Iliescu nu-l mai are la inima pe Hrebenciuc, convins fiind ca acesta a fost printre complotistii de la Congres.

Iata de ce membrii BPN incercau sa descifreze, dupa sedinta, daca „Hrebe" l-a sfidat pe fata pe Ion Iliescu sau a incercat o gluma „nevinovata". Efectul a fost urmarit de toti. La auzul urarii hrebenciuciene, Iliescu s-a innegrit la fata, dar nu a scos nici un cuvant.

Tema coruptiei pesediste nu a fost abordata de nimeni direct. Ion Iliescu s-a marginit sa le ceara celor din sala sa citeasca scrisoarea pe care a adresat-o liderilor partidului, in care le reprosa ca nu au reusit sa scape PSD de imaginea de formatiune corupta.

Intrebat apoi de presa daca a stat la masa si cu persoane corupte, Iliescu a raspuns senin: „Probabil".

„Eu am handicapul varstei"

Mircea Geoana l-a condus, dupa sedinta, pe Ion Iliescu pe scari in jos, catre iesire.

Asaltat de ziaristi, Iliescu a dat raspunsuri la subiectele zilei: a spus ca va veni la sedinte doar cand va considera de cuviinta, a subliniat ca nu poate da nume de corupti, pentru ca nu e treaba lui, si a explicat ce este cu „handicapul" lui Geoana despre care s-a facut atata valva in presa.

„Eu nu am spus ca e handicapat. Eu am handicapul varstei, altii au handicapul lipsei de experienta, tara are handicapul decalajului fata de lumea civilizata. Dumneavoastra aveti handicapul lipsei experientei de viata", a spus Iliescu, privind spre o tanara ziarista.

„Dar ai avantajul ca arati bine", s-a facut Geoana util, din spate, cu o gluma la care a ras singur.

Geoana ii va ruga pe corupti sa se simta

In lipsa de marfa in lupta anticoruptie din propriul partid, Mircea Geoana a dat-o in conferinta de presa de dupa BPN pe vorbe mari. El a spus ca, in decembrie, va avea loc un „Consiliu National al limpezirii", in care el va face o „declaratie politica" vizand schimbarea de fond in partid.

Declaratia – spera Geoana – i-ar face pe cei cu imagine proasta sa se dea un pas in spate. Dupa retragerea coruptilor pe linie moarta, prin „reactivarea procedeului autosuspendarii", in PSD s-ar crea apoi „o masa critica" de oameni cinstiti, care sa schimbe partidul din temelii.

Intrebat de ziaristi daca Viorel Hrebenciuc se afla pe lista celor care afecteaza imaginea partidului si ar trebui sa se autosuspende, Mircea Geoana a raspuns: „Eu nu cred in liste si listulete. Eu cred intr-o declaratie de principiu a partidului".