Departamentul National Anticoruptie (DNA) se afla in plina ancheta pentru elucidarea eventualelor fapte de coruptie in contractul realizat de fosta conducere a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) pentru sistemul informatic integrat. La finele lunii septembrie, DNA a ridicat de la SRR toata documentatia legata de acest contract.

Conform surselor judiciare, acest sistem informatic integrat, care ar fi costat 8 milioane euro - la care s-au adaugat si alte costuri, suma ridicandu-se la aproape 10 milioane euro - a fost luat cu bani prin imprumut de la BCR, unde s-a girat cu taxa radio. Pentru achizitionarea acestui sistem, s-a realizat o asa-numita licitatie, castigata de firma FORTE COMPANY SA.

Surse din DNA evidentiaza inexistenta unui caiet de sarcini, ceea ce face ca licitatia sa fie nu numai nula, dar si total ilegala. Un alt aspect care se afla in atentia anchetatorilor DNA este legat de „absorbtia" firmei FORTE COMPANY, care castigase licitatia legata de achizitionarea sistemului informatic integrat si transformarea prin absorbtia SIEMENS SERVICES, de catre FORTE BUSSINES SERVICES.

Interesant este ca acest contract al Societatii Romane de Radiodifuziune a fost realizat- sustin sursele - fara existenta unu studiu de fezabilitate, in vara anului 2004.

Si mai interesant este faptul ca primul care a facut sesizarea a fost ex-presedintele SRR, Dragos Seuleanu, in luna mai a acestui an, considerand probabil ca fosta echipa condusa in stil PSD-ist de Ioan Amarie va da o „nota buna" afacerilor interne ale institutiei. Ghinion, insa. La PNA a venit o alta echipa, iar PNA s-a transformat in DNA.

De altfel, primii care au sesizat nuantele de nelegalitate la nivelul achizitiilor au fost sindicalistii din SRR. Cert este ca toata afacerea „sistem informatic integrat" a avut OK-ul fostului Consiliu de Administratie. Ai carui membri - afirma sursele - vor fi chemati, pe rand, la DNA.

Ar mai fi de mentionat faptul ca achizitionarea acestui sistem de catre SRR - unde sunt aproximativ 2,700 de angajati - a costat 8 milioane euro, iar SIDEX - care are aproape 18.000 de angajati - a dat pe sistemul integrat aproximativ 3 milioane euro. Pornind de la acest exemplu s-ar putea contura si un eventual prejudiciu din aceasta achizitie.

Contractul, ca in legendara poveste cu APA NOVA, are clauza de confidentialitate. Directorul general de la FORTE BUSSINES SERVICES, George Constantinescu, ne-a declarat ca firma care a castigat licitatia de la SRR, FORTE COMPANY, a fost achizitionata de SIEMENS BUSSINES SERVICES, adica a schimbat actionariatul, in 2005. „Dupa absorbtie, ne numim FORTE BUSSINES SERVICES.

Am fuzionat prin absorbtie cu SIEMENS BUSSINES SERVICES, care erau mai mici ca noi. Cei care au organizat licitatia au avut consultanta de la ICI. Nu este adevarat ca nu exista caiet de sarcini. Au fost trei oferte. Noi, INTRAROM si S&T, si ei aveau mai mult cu un milion de euro. Pretul cu care am castigat licitatia a fost de 6,35 milioane euro", ne-a declarat Constantinescu.

Si atunci, de unde restul sumei pana la aproape 10 milioane euro? Dircetorul Constantinescu spune ca „s-ar putea sa se fi amestecat costurile de finantare de la creditul luat pentru plata acestei achizitii". SRR a avut, pentru plata, un an de gratie, iar plata propriu-zisa a inceput in vara acestui an.

Pe de alta parte, Raluca Turcan, deputat PNL, care a fost si presedinte al fostei comisii de ancheta cu privire la activitatea SRR si SRTv, ne-a declarat ieri ca „raportul nostru s-a blocat la Biroul Permanent, care a tinut cont de contestatiile depuse de PSD, si le-a dat curs in luna martie a acestui an. Documentul, care ramane, este o analiza semnata de experti propusi de partidele politice.

Desi comisia nu mai exista, la Radio a fost solicitata o ancheta de catre PNA din interior si mi s-a cerut personal sa trimit acest raport care e un document trecut de Comisia de Cultura, dar nu unul al Parlamentului Romaniei.

In acest raport, se constata ca fostele conduceri ale SRR si SRTv nu au respectat legea achizitiilor publice, au incheiat contracte supraevaluate, au incalcat legile de organizare si functionare si au efectuat deplasari in strainatate fara aprobarea Consiliilor de Administratie.

In ce priveste achizitia sistemului informatic integrat pentru SRR, raportul arata ca la suma initiala de 6 milioane euro

s-au mai adaugat activitati de training pentru personal, care urcau valoarea la 9 milioane euro, cu mult peste valoarea sistemului informatic al MapN", spune Tucan.