Intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Parisien", actorul Gerard Depardieu a facut pentru prima data publica dorinta sa de a se retrage de pe marele ecran. „Nu am nimic de pierdut. Am facut 170 de filme. Nu mai am nimic de dovedit. Nu voi astepta sa decad ca un imbecil".

Actorul a declarat ca nu vrea sa mai joace intr-o alta productie dupa terminarea filmarilor la „Michou d’Auber", dar nu a precizat daca a reziliat contractul semnat cu producatorii filmului „Asterix la Jocurile Olimpice", din seria animata pentru copii, ale carui filmari sunt programate sa inceapa anul viitor.

Desi spune ca l-a auzit pe Depardieu facand asemenea declaratii „de zece ani incoace", impresarul actorului, Claude Davy, a marturisit ca vedeta „s-a saturat de cinema si vrea sa faca altceva". In presa franceza au aparut comentarii potrivit carora un posibil motiv al retragerii lui Depardieu ar putea fi si insuccesele pe care le-au inregistrat peliculele filmate de actor in ultimii ani.

Criticii de film apreciaza ca, perioada cuprinsa intre anii 1970-1990 ar fi cea mai buna din cariera lui Depardieu. Atunci au fost lansate filmele „Cyrano de Bergerac", premiat la Oscar, BAFTA si Cezar, pelicula„ Gren Card", care i-a adus lui Depardieu „ Globul de Aur" pentru interpretare, drama „Jean de Florette", „1492: Cucerirea Paradisului" sau „Napoleon", premiat la Emmy.

„The Telegraph" scrie ca un alt motiv al retragerii lui Depardieu de pe marele ecran ar putea fi si problemele de sanatate. Actorul a suferit, in urma cu cativa ani, o interventie chirurgicala, iar medicii l-au avertizat sa aiba mai multa grija de sanatatea lui.

Cu toate acestea, anuntul facut de Depardieu a socat opinia publica, cu atat mai mult cu cat el a venit dupa ce actorul a fost intens mediatizat de presa din intreaga lume cand, la Florenta, a lovit un fotograf italian, iar la Paris a criticat aspru criteriile de acordare a premiilor Cesar.

Gerard Depardieu s-a nascut pe 27 decembrie 1948 in Chateauroux, Franta. A debutat pe marele ecran la 16 ani si a devenit cunoscut in intreaga lume o data cu productiile „Maitresse", 1976, „Get out Your Handkerchiefs", 1978 si „Danton" din 1982. In 1984, a debutat in regie cu „Le Tartuffe".

In 1997, a fost producatorul executiv al filmului „She’s So Lovely" al lui Nick Cassavettes, iar in 1998, a jucat in productia hollywoodiana „Omul cu masca de fier".

Dupa retragerea de pe marele ecran, Depardieu se va dedica afacerilor. El este un mare consumator de vinuri bune si detine cateva sute de hectare cultivate cu vii in Franta si in alte opt tari din lume. Vinurile sale includ si renumitul „Cuvee Cyrano", un vin rosu botezat dupa rolul din „Cyrano de Bergerac", rol care i-a adus lui Depardieu nominalizarea la Oscar. El intentioneaza acum sa-si extinda afacerile in Ungaria, Portugalia si Romania.

Prolificul actor francez, Gerard Depardieu a poposit anul trecut la Bucuresti, unde a filmat productia de televiziune La filmarile care au avut loc in studiourile Castel Film din Bucuresti, Gerard Depardieu i-a avut ca parteneri pe Jeanne Moreau, Philippe Torreton si pe cei doi copii ai sai, actorii Guillaume si Julie Depardieu.