Presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, l-a nominalizat pe judecatorul conservator Samuel Alito in Curtea Suprema de Justitie. Alito o va inlocui pe judecatoarea Sandra Day O’Connor.

Presa americana a remarcat faptul ca liderul de la Casa Alba s-a miscat rapid in a gasi un inlocuitor judecatoarei Harriet Miers, care si-a retras joia trecuta candidatura pentru Curtea Suprema, in urma criticilor conservatorilor din Partidul Republican al lui Bush.

Bush, care a aparut alaturi de Alito la Casa Alba, l-a numit pe acesta „un judecator intelept care aplica legea intr-o maniera principiala".

„Sunt increzator ca SUA vor fi impresionate de judecatorul Alito", a precizat Bush. Seful statului a cerut Senatului sa reactioneze rapid si sa voteze pentru Alito pana la finalul acestui an, actiune care - in opinia presei de la Washington – s-ar putea dovedi dificila din cauza programului prea incarcat.

Alito, 55 de ani, este considerat un conservator care urmeaza linia judecatorului Antonin Scalia. De altfel, Alito a primit si porecla „Scalito". El este judecator la Tribunalul de Apel din Philadelphia. Democratii au fost nemultumiti de alegerea lui Bush si ar fi dorit un judecator moderat in Curtea Suprema.

Liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid (reprezentand statul Nevada), a declarat ca Senatul trebuie sa determine daca nu cumva Alito este „prea radical pentru poporul american". „Intentionez sa ma intalnesc cu judecatorul Alito si sa vad de ce cei care doresc sa umple Curtea Suprema cu militanti sunt asa de entuziasmati de el", a declarat Reid, citat de Reuters.

Samuel Alito a activat la Tribunalul din Philadelphia inca din 1990, cand a fost nominalizat pentru post de catre tatal actualului presedinte, George Bush.