Administratia de la Washington nu dispune de o politica riguroasa sau de linii directoare pentru gestionarea situatiei din Irak de dupa razboi, constata un raport intern, citat luni de cotidianul britanic „Financial Times".

Potrivit raportului, realizat de inspectorul general special pentru reconstructia Irakului, Stuart Bowen, lipsa de planificare a marcat eforturile de reconstructie in urma invaziei si a fost exacerbata de lipsa generala de coordonare intre agentiile guvernamentale americane responsabile de aceste eforturi.

Documentul de 110 pagini, remis Congresului la sfarsitul saptamanii trecute, a scos in evidenta faptul ca planul de reconstructie elaborat de administratia de la Washington acum aproape doi ani, cuprinzand numeroase proiecte ce urmau sa fie puse in executie cu bani din Fondul pentru reconstructia Irakului, nu a fost urmat decat in mica masura, in conditiile in care numarul de proiecte a fost revizuit, in sensul reducerii inca de anul trecut.

Costuri subestimate

Autorul raportului a conchis ca motivul principal al acestui esec l-au reprezentat costurile sporite de securitate. Astfel, daca 93a din cei aproape 30 de miliarde de dolari alocati de Washington pentru reconstructia Irakului erau destinati initial realizarii de programe si proiecte, peste 25a din fonduri au fost cheltuite pe costuri de securitate asociate cu rebeliunea care are loc in Irak.

In acelasi timp, potrivit lui Stuart Bowen, costurile legate de refacerea sectorului petrolier au fost subestimate cu circa 790 milioane de dolari, iar agentia insarcinata cu acordarea de asistenta guvernului irakian pentru pregatirea si echiparea fortelor de securitate, pentru care au fost rezervate 835 milioane de dolari, a cheltuit cu 14a mai mult decat s-a estimat initial.

Inspectorul general pentru reconstructia Irakului a mai notat in raportul sau cresterea alarmanta a numarului de decese asociate eforturilor de reconstructie.

Astfel, numarul celor ucisi din randurile persoanelor de alta cetatenie decat irakiana care lucrau prin contract pe teritoriul acestei tari s-a ridicat la 412 in perioada martie 2003-septembrie 2005, in conditiile in care, pana in septembrie anul trecut, acest numar era de 120.