Clichy-sous-Bois, o suburbie saraca a Parisului, este de patru zile scena unor „gherile urbane", cum au fost numite de presa franceza infruntarile violente dintre politisti si locuitorii din aceste zone.

Primele ciocniri s-au declansat in noaptea de joi spre vineri, cand mai multe sute de tineri au iesit pe strazi, unde au incendiat masini si au vandalizat cladiri, in semn de protest fata de moartea a doi concitadini de origine africana.

Banou si Ziad, doi adolescenti de 15 si 17 ani, au murit electrocutati dupa ce au patruns in incinta unui transformator de electricitate, urmariti de politie pentru ca nu s-ar fi legitimat.

Autoritatile franceze au dezmintit insa ca ar fi avut loc vreo urmarire care s-ar fi finalizat cu moartea tinerilor, insa asigurarile nu i-au convins pe tinerii din oras, care au preferat sa considere politia responsabila pentru incident.

Fortele de ordine franceze au fost atacate cu pietre si cu sticle incendiare si 24 de ofiteri au fost raniti in luptele de strada. Au fost folosite de asemenea grenade lacrimogene, unele fiind aruncate in interiorul unei moschei sau in sediul primariei locale.

Musulmanii care se aflau la acea ora in moschee au acuzat la randul lor politia ca ar fi facut uz de gaze lacrimogene, ceea ce acestia au negat categoric, insistand ca nici un cartus lacrimogen nu a fost lansat.

Zeci de tineri, dintre care cel putin cinci minori, au fost arestati si vor fi judecati de un tribunal corectional din Bobigny, a indicat procurorul Francois Molins, citat de cotidianul „Le Monde".

Ministrul de interne Nicolas Sarkozy anuntase ca se va deplasa in cursul diminetii de luni la fata locului si ca isi va face loc in program pentru a se vedea cu parintii celor doi tineri.

Parintii au ramas insa inflexibili si si-au anuntat intentia de a depune plangere impotriva politiei, care nu ar fi intervenit pentru a-i salva pe tineri, desi i-ar fi vazut in timp ce se zbateau electrocutati.

Versiunea oficiala, expusa de procurorul Molins, este ca tinerii se intorceau de la un prieten cu care jucasera fotbal si s-au intersectat pe strada cu un alt grup de adolescenti cautati de politie pentru spargerea unei locuinte. „Au inceput sa fuga pentru ca si ceilalti tineri fugeau.

Credeau ca sunt urmariti, desi nu era cazul", a indicat Francois Molins. Evenimentele care s-au desfasurat atat de aproape de capitala franceza par a pune in pericol chiar prestigiul ministrului de Interne, care in urma cu o saptamana declarase „razboi fara mila" violentei urbane.

Micile orase din jurul metropolei pariziene, precum Clichy-sous-Bois au mai multe caracteristici care le transforma in „zone-problema": o populatie formata mai ales din imigranti, o rata catastrofala a somajului, trafic de droguri si economie subterana.

Nicolas Sarkozy, favorit la alegerile prezidentiale din 2007, se deplasase cu cateva zile in urma intr-o alta suburbie – Argenteuil, pentru a inaugura un nou dispozitiv de combatere a violentei urbane, insa a fost intampinat cu huiduieli, pietre si sticle.

Ministrul si-a pierdut mult din popularitate mai ales datorita raidurilor facute in cartierele de imigranti din Paris, care s-au soldat cu expulzarea a zeci de imigranti ilegali. De data aceasta, Sarkozy a promis ca va declansa o ancheta pentru a se stabili implicarea politiei in incidente si ca rezultatele acesteia vor fi facute publice.