Agentul secret CIA Valerie Plame - deconspirat de o sursa din Casa Alba, posibil chiar vicepresedintele SUA, Dick Cheney - a primit amenintari dupa divulgarea numelui sau in presa, a declarat sotul acesteia, fostul ambasador Joseph Wilson, intr-un interviu acordat postului american de televiziune CBS, difuzat duminica seara. "I-au fost adresate amenintari precise.

Nu pot spune mai mult", a explicat Wilson. Potrivit acestuia, dupa dezvaluirea identitatii de agent secret, cuplul a discutat despre protectia Valeriei Plame cu "mai multe agentii". El nu a furnizat, insa, detalii suplimentare.

Cand numele Valeriei Plame a aparut pentru prima data in presa, in 2003, ea "a resimtit acest lucru ca pe o lovitura in plex, care i-a taiat respiratia", a relatat sotul ei. Wilson a declarat ca Valerie si-a revenit rapid, realizand insa ca, practic, si-a incheiat cariera ca agent secret.

"A devenit foarte realista si a inceput sa faca liste cu ce ar trebui sa intreprinda pentru ca proiectele sale, programele si operatiunile sa fie protejate", a explicat sotul sau. Conform declaratiilor acestuia, "foarte putine persoane din afara lumii spionajului" stiau ca ea lucra pentru CIA.

El a explicat ca Valerie isi asigura acoperirea afirmand ca activa pe post de consultant la o societate fictiva, inventata de CIA. A declarat ca el insusi a aflat adevarata slujba a sotiei sale la mult timp dupa casatorie.

Valerie nu beneficia de protectie oficiala

Plame si-a petrecut primii ani in cadrul CIA in Europa: a obtinut diplome la London School of Economics si College of Europe, in Belgia. Ulterior, declara tututor curiosilor ca lucreaza la o firma de consultanta numita "Brewster-Jennings & Associates".

Anuntarea numelui acestei societati ar putea insa genera, acum, probleme pentru alti spioni care utilizeaza aceeasi acoperire, a apreciat un expert CIA, intervievat de CBS.

Plame era un agent care nu beneficia de o protectie oficiala, ceea ce inseamna ca in perioada cand lucra in strainatate nu era atasata la vreo ambasada americana sau la vreo alta agentie guvernamentala, care sa-i asigure protectie, daca ar fi fost prinsa.

"Cred ca de fiecare data cand identitatea unui agent secret este dezvaluita se face un rau, care este serios", a declarat congresmenul Rush Holt, membru democrat al Comisiei pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor. El a subliniat ca unele persoane cu care Valerie a intrat in contact in strainatate, chiar si cei care nu stiau ca este agent secret, ar putea fi puse in pericol.

Wilson a confirmat ca sotia sa lucra pentru a descoperi informatii despre armele de distrugere in masa, iar actiunea Casei Albe a fost o razbunare fata de declaratiile sale privind lipsa acestor arme din Irak.

Cei implicati nu vor mai lucra pentru Bush

Cazul Plame a provocat, vineri, inculparea pentru sperjur si demisia sefului de cabinet al vicepresedintelui Cheney, Lewis Libby. El este acuzat ca a obstructionat justitia, in ancheta de a determina cine anume, de la Casa Alba, a divulgat presei numele agentului secret CIA Valerie Plame. Presedintele SUA George W.

Bush si premierul italian Silvio Berlusconi au anulat conferinta de presa comuna, programata sa se deruleze dupa intrevederea lor de ieri, de la Casa Alba. Conform ziarului Il Messaggero, anularea conferintei va permite "evitarea unor intrebari jenante" pentru George Bush referitoare la afacerea "CIA-gate" dupa acuzarea lui Lewis Libby.

Directorul de cabinet al vicepresedintelui Richard Cheney, inculpat, printre altele, pentru marturie mincinoasa, obstructionarea justitiei si declaratii false, risca pana la 30 de ani de detentie, daca va fi gasit vinovat pentru toate acuzatiile.

Dupa anuntarea inculparii acestuia, vinerea trecuta, Bush a laudat activitatea lui Libby la Casa Alba, fara a manifesta vreun semn ca ar intentiona sa prezinte scuze. De altfel, conservatorii considera ca Bush nu ar trebui sa prezinte scuze americanilor in legatura cu scandalul Plame, argumentand ca presedintele si-a respectat promisiunea: cei implicati nu vor mai lucra pentru el.

"Ce ar trebui sa spuna este ceea ce deja a zis - ca orice persoana implicata va disparea din administratie - si acest lucru s-a intamplat", a declarat fostul speaker al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, citat ieri de cotidianul The Washington Times.