Dupa o sedinta extrem de tensionata in care s-au certat fara menajamente, liberalii si democratii au decis ca bugetul Educatiei va fi majorat din banii parlamentului, Agriculturii, Internelor si ai SRI

Partidul National Liberal si Partidul Democrat au cazut ieri de acord asupra suplimentarii bugetului Educatiei, nu inainte de a trage o cearta zdravana. Reuniti in sedinta ieri dimineata, liderii Aliantei au avut ocazia sa spuna deschis ce considera unii despre altii.

Potrivit unor surse din interior, la momentul maxim de tensiune, liberalul Puiu Hasotti a parasit sedinta trantind usa in urma sa. Totul s-a petrecut sub ochii si cu participarea liderului PD Emil Boc si a viceliderului Adriean Videanu, dar in lipsa lui Calin Popescu-Tariceanu si Vasile Blaga.

Castigul este ca Educatia va primi in plus 1.800 de miliarde de la patru institutii: parlament, SRI, Ministerul Agriculturii si Ministerul de Interne, decizie luata ieri seara in sedinta coalitiei. Astfel PD va numi un nou ministru al educatiei saptamana viitoare.

Sageti liberale

Trei au fost actorii principali ai dialogului neconventional: Ludovic Orban, Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu. Incurajati parca de nemultumirea exprimata public de seful lor, Calin Popescu-Tariceanu, care spunea ca „s-ar putea, colegii din PNL sa se sature de aceste atitudini", cei mentionati mai sus au iesit la vanatoare de democrati.

Deschiderea i-a apartinut lui Dan Radu Rusanu, sustin persoane care au luat parte la scena. El a punctat prima dintre nemultumirile premierului exprimate saptamana trecuta: lipsa solidaritatii in cadrul guvernului. Rusanu se referea, de fapt, la tradarea PD in ceea ce priveste bugetele Educatiei si Apararii, unde parlamentarii acestui partid au votat impotriva guvernului. Din zbor, discutia a fost preluata de Puiu Hasotti.

El a intrat mai in profunzimea nemultumirilor si a acuzat PD ca-si face campanie electorala pe spatele PNL. Hasotti batea tot la bugetul Educatiei, unde cine cere bani obtine si capital de imagine. Decisiva i-a apartinut lui Ludovic Orban. El n-a mai menajat pe nimeni si i-a taxat metodic pe democrati. Orban a cerut pentru inceput sanctionarea celor care au votat impotriva bugetului Educatiei.

PNL ameninta cu numirea unui ministru al educatiei

Cristian Radulescu, de la PD, a avut neinspiratia sa-i spuna ca ar trebui sanctionati cei de la PNL, ca democratii au votat conform intelegerilor.

In acest moment, Puiu Hasotti, care acumulase suficienta tensiune, a sarit ca ars de pe scaun si, inainte sa paraseasca sedinta, ar fi spus: „Eu nu mai suport atata ipocrizie". In urma sa, Orban i-a avertizat pe democrati ca, daca nu se grabesc cu nominalizarea unui ministru in locul lui Miclea (Educatie), o va face PNL.

Videanu invoca numele lui Basescu pe post de aliat al PD

Adriean Videanu i-ar fi replicat ca, „din fericire", Basescu va fi cel care va avea ultimul cuvant de spus, in sensul ca seful statului semneaza numirea unui ministru.

Orban ar fi continuat cu mentionarea ministrului Gheorghe Dobre, de la Transporturi, pe care l-ar fi acuzat de incapacitatea de a gestiona fondurile ministerului, 80% din acestea fiind necheltuite. „Daca nu-l schimbati, am sa va critic pe rand fiecare ministru in parte", ar fi avertizat Orban.

Vazut cu atatea probleme pe cap, Emil Boc (PD) a cerut sistarea discutiilor si chemarea de ugenta a lui Calin Popescu-Tariceanu, numai ca acesta reprezenta guvernul la o dezbatere oficiala, alaturi de Traian Basescu.