Bursa romaneasca a incheiat luna octombrie in scadere, in timp ce pietele europene incep sa isi revina, dupa corectiile inregistrate aproape in toata perioada aceasta. Analistii spun ca bursa autohtona nu s-a sincronizat cu celelalte piete din cauza privatizarii celei mai mari banci, BCR, care a dus la cresterea cotatiilor actiunilor SIF.

Toti indicii s-au depreciat, ieri, cu peste 1%. Mai exact, indicele blue-chipsurilor, BET, a pierdut 1,8%, cel al intregii piete, BET-C, 1,1%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, a scazut cel mai mult, cu 1,7%.

Valoarea tranzactiilor s-a mentinut ridicata, fiind de 48,1 milioane lei, echivalentul a 13,2 milioane euro. Investitorii au preferat sa-si marcheze profiturile, sustin brokerii, acestia castigand, in special, pe seama titlurilor SIF, care, de altfel, au antrenat intreaga piata.

Privatizarea BCR a stimulat in mod direct si aprecierea titlurilor bancare, care insa nu au pierdut foarte mult in ultimele doua sedinte de scaderi mai accentuate. Ieri, actiunile Bancii Transilvania, ale BRD si ale Bancii Carpatica au stagnat, fiind singurele titluri stabile din piata.

Este greu de apreciat care va fi tendinta viitoare a pietei, spun brokerii, urmatoarele trei sedinte fiind decisive in acest sens.

Consultantii de investitii de la societatea KTD Invest sunt de parere ca „pentru saptamana aceasta, cel mai probabil se va mentine tendinta de marcare a profitului, evolutia descendenta putand fi intrerupta temporar de stiri favorabile privind negocierile finale in cazul privatizarii BCR".

Cel mai tranzactionat titlu a fost Rompetrol Rafinare (RRC), care insa s-a erijat si in perdantul zilei. Scaderea a fost de 5%, in conditiile transferarii unui pachet mare de actiuni, 81,7 milioane, cu un rulaj de 9,4 milioane lei. O actiune RRC a ajuns, astfel, la pretul de 0,1120 lei.

Un volum mare de titluri a fost tranzactionat si in cazul Bancii Transilvania. S-au efectuat schimburi cu 7,4 milioane actiuni TLV, la valoarea de 8,4 milioane lei. Pretul a ramas la 1,1300 lei/actiune, acelasi din sesiunea anterioara. BRD si-a mentinut, de asemenea, valoarea de piata din sedinta precedenta, de 12,9000 lei/actiune. Si Petrom a trecut, ieri, prin caderi abrupte.

Pe parcursul sedintei de tranzactionare, cotatia a coborat sub pragul psihologic de 0,4000 lei, insa la final a ajuns la 0,4040 lei/actiune, pret cu 1,7% mai mic fata de cel din sesiunea trecuta. Un pachet de 2,5 milioane actiuni SNP au fost transferate prin intermediul a doua tranzactii speciale, la pretul de 0,4070 lei/actiune.

Actiunile SIF 5 Oltenia s-au depreciat cu 1,8%, pana la 2,1500 lei/actiune, in timp ce titlurile SIF 2 Moldova au pierdut 2,1% inchizand la 1,8500 lei/actiune.