Cel mai dinamic sector de piata in prima jumatate a anului 2005 a fost cel al achizitiilor rezidentiale. Acesta este direct si puternic influentat de cresterea rapida a creditului ipotecar care a stimulat cererea pentru locuinte, sustine directorul departamentului de Vanzari Rezidentiale al companiei Regatta, Robert Teodorescu.

Regatta a realizat o analiza pe piata rezidentiala, din care reiese ca preturile au crescut pentru fiecare tip de imobil, spre exemplu in cazul blocurilor construite inainte de ’89 crescand cu 100%. Creditele ipotecare vor fi in continuare cautate, chiar daca s-au inasprit conditiile de obtinere a acestora, deoarece ofera mai multe avantaje ca alte surse de finantare.

Analizand zonele Bucurestilor tinand cont de confort si de accesul catre cele mai importante zone ale orasului, se observa ca cea mai mare dezvoltare imobiliara a avut loc in zona de nord si in imprejurimi: Herastrau – Nordului, Baneasa – Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti si chiar Snagov.

Unul dintre motivele pentru care a avut loc aceasta dezvoltare este «inchiderea» zonelor celebre precum Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti sau Floreasca unde nu mai sunt diponibile terenuri pentru constructie. Ca urmare s-a inceput construirea unor noi arii rezidentiale de lux in imediata vecinatate a acestora.

Incepand cu 1997, in urma achizitionarii unor foarte mari suprafete de teren de circa 5.000-30.000 mp, s-au dezvoltat din ce in ce mai mult condominiumurile. Cele mai solicitate sunt acelea care ofera vile duplex sau apartamente cu suprafete intre 80-400 mp. Avantajele lor sunt facilitatile moderne oferite, care ridica standardele ofertei rezidentiale.

Parcurile rezidentiale reprezinta o oferta speciala in piata rezidentiala. Imobilele respecta un model arhitectural bine definit, cu o anume politica de vanzare si administrare interna asigurata de o firma specializata care asigura paza, mentenanta spatiilor comune si a gradinilor, ba chiar asigura si servicii de baby-sitting.

Zonele de maxima concentrare pentru parcuri rezidentiale raman Soseaua Bucuresti - Ploiesti - Erou Iancu Nicolae - Soseaua Pipera - Tunari, unde peste 10 proiecte se dezvolta in acest moment. In ceea ce priveste apartamentele, gstarurileh acestui an se adreseaza clasei de mijloc si mijloc spre lux.

Cele mai solicitate sunt amplasate in zonele de centru si nord (aproximativ 700 apartamente), dar si in cele de centru-sud (circa 2.000 apartamente vor fi construite aici). Exista o serie de proiecte care se vor dezvolta in afara zonei centrale, in Jandarmeriei, 200 apartamente si Pipera, 150 apartamente.

In ceea ce priveste vilele, Pipera-Voluntari ramane cea mai cautata arie unde pe parcursul a trei ani se preconizeaza construirea a 1.500 de vile, se arata in analiza Regatta.

Anul 2006 va fi dinamic din punct de vedere al ofertei, dar si mai dinamic in privinta cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zona Parcului Heraastrau, Dorobanti, zona de nord si sectoarele semi-centrale, cu acces facil catre cele mai importante parti ale capitalei.