Incetarea acordului cu Fondul Monetar International si comentariile reprezentantilor institutiei vor avea un impact negativ asupra perceptiilor externe despre Romania, accentuand indoielile existente referitoare la politicile economice guvernamentale, apreciaza Economist Intelligence Unit (EIU).

„Tonul comunicatului FMI despre «deraierea» acordului este neobisnuit de dur. Fondul face o analiza extrem de negativa a directiei catre care converge politica economica, cu impact puternic asupra perceptiei despre Romania.

Temerile existente privind masurile noului Guvern sunt accentuate prin aceasta evaluare si sunt alimentate si de disensiunile din ce in ce mai evidente ale partidelor majoritare din coalitia de guvernare in privinta masurilor economice", a declarat agentiei Mediafax Joan Hoey, analist la EIU.

Ea a aratat ca cealalta „ancora externa" a politicii economice a Romaniei, Uniunea Europeana, a inclus, in raportul prezentat recent, critici ale mix-ului de politici si a cerut Guvernului sa adopte o atitudine mai prudenta.

Ramane de vazut daca aceste recomandari au efect, avand in vedere divergentele dintre cele doua partide de guvernare, care provoaca indoieli in privinta capacitatii Executivului de a adopta masuri economice coerente.

Potrivit lui Hoey, programul cu FMI a fost intrerupt tocmai ca urmare a faptului ca autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa stabileasca un pachet coerent de actiuni si par hotarate sa aplice masurile programate in domeniul fiscal indiferent de consecinte.

„A existat un derapaj important sub noul guvern sau cel putin un esec in adoptarea unor politici fiscale mai stricte, pentru a raspunde cresterii scapate de sub control a consumului si majorarii deficitului extern", a spus analistul EIU.

Ea a afirmat ca majorarea puternica a salariilor, combinata cu aprecierea leului, a determinat scaderea competitivitatii.

De asemenea, in pofida salariilor relativ reduse, comparativ cu statele central-europene si majoritatea celor din vestul zonei balcanice, Romania a „risipit" avantajele competitive dobandite in perioada deprecierii leului, in 1999, fara sa majoreze suficient productivitatea pentru a contrabalansa aprecierea monedei din ultimii ani.

„Este probabil ca ruperea acordului cu FMI sa accentueze ingrijorarile privind incapacitatea Romaniei de a fi pregatita pentru integrarea in Uniunea Europeana", a conchis analistul EIU.