Dolarul se va aprecia in urmatoarele trei luni, in raport cu euro, ca urmare a majorarii ratei dobanzii de referinta din Statele Unite ale Americii, urmand ca in 2006 moneda americana sa se deprecieze, potrivit unor analisti intervievati de Reuters.

Economistii considera insa ca in decurs de un an, cand Rezerva Federala va finaliza ciclul de crestere a ratei dobanzii, dolarul se va deprecia in raport cu moneda europeana, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent al SUA.

„Candva in cursul anului viitor, ratele dobanzii de referinta vor atinge un nivel mult prea inalt, ceea ce va duce la incetinirea ritmului de crestere economica in SUA", a afirmat Michala Marcussen, analist la firma de investitii Societe Generale Asset Management.

Dolarul s-a depreciat de la circa 83 de centi pentru un euro, la mijlocul anului 2001, la 1,36 dolari pentru un euro, la sfarsitul anului trecut. In prezent, moneda europeana este cotata la circa 1,2 dolari.

Conform previziunilor unor analisti de la zece firme internationale de investitii, moneda americana isi va mentine nivelul actual de 1,2 dolari pentru un euro, pentru ca in decurs de un an sa se deprecieze pana la 1,25 dolari. Sondajele anterioare au reliefat diferente intre opiniile analistilor intervievati.

Astfel, o parte dintre acestia considerau ca majorarea ratei dobanzii de referinta in SUA si dinamizarea economiei nationale vor impulsiona cerea de active americane si de dolari.

Pe de alta parte, economistii considerau ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent va duce la deprecierea dolarului. In prezent, analistii par sa fi ajuns la un consens privind evolutia monedei americane.

Ei considera ca majorarea ratei dobanzii de referinta va impulsiona cererea de dolari, aceasta tendinta fiind prognozata pana anul viitor.

De asemenea, specialistii considera ca nominalizarea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale, in locul lui Alan Greenspan, nu va avea un impact imediat asupra cursului monedei americane.