Relatiile de comunicare cu Fondul vor continua

de     Romania Libera
Marţi, 1 noiembrie 2005, 0:00


"Guvernul va continua aceleasi bune relatii de comunicare si colaborare cu FMI si asteapta ca o misiune tehnica a Fondului sa soseasca la Bucuresti in luna ianuarie 2006 pentru consultari legate de elaborarea Articolului IV, conform uzantelor acestei institutii financiare internationale", a declarat ieri seara ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.
El a precizat ca acest an a generat foarte multe provocari pentru Guvern. "Valurile succesive de inundatii au grevat bugetul intr-o masura mare si in mod neasteptat. Multe dintre proiectele de investitii, in special in infrastructura, au fost intarziate.

De asemenea, in sistemul de sanatate s-a acumulat un volum foarte mare de arierate in anii 2003-2004, care amenintau sa pericliteze insasi functionarea sistemului sanitar. Descurajarea coruptiei a contribuit in buna masura la incetinirea cheltuielilor materiale in sistemul public. Aceste evolutii ale climatului general explica structura cheltuielilor bugetare in anul 2005.

Aplicarea prevederilor unor legi adoptate in ultima parte a anului 2004 a dus la cresterea mare si brusca a salariilor in sectorul public, iar pe fondul aprecierii monedei nationale si al cresterii creditului de consum presiunile asupra deficitului contului curent extern s-au accentuat.

Cu toate acestea procesul de reducere a inflatie a continuat, ritmul de crestere a inflatiei anticipat pentru acest an fiind mai mic decat cel din anul precedent", a spus Vladescu.
El a precizat ca politica fiscala tine seama de toate aceste evolutii, dar, totodata, priveste cu foarte multa atentie semnalele pietei. Ministrul de Finante a explicat ca Guvernul a evitat sa introduca noi taxe sau sa mareasca nivelul impozitelor existente pentru a nu complica mediul de afaceri.

"Guvernul se concentreaza pe elabo-rarea unui set de masuri fiscale pe termen mediu, care este de preferat castigurilor imediate de venituri bugetare ce ar putea fi generate de cresterea unor impozite. Pe termen mediu,
Guvernul va aborda problemele structurale pe partea veniturilor bugetare, astfel incat veniturile ca pondere in PIB sa poata asigura un nivel al cheltuielilor apropiat de cel din tarile Uniunii Europene", a mai spus Vladescu.

Ministrul este de acord cu afirmatia reprezentantilor FMI ca in prezent atat veniturile, cat si cheltuielile bugetare in Romania se situeaza la niveluri mult inferioare celor din tarile UE. Cu toate acestea, Romania inregistreaza deficite bugetare mult inferioare celor din aceste tari, iar ponderea datoriei publice in PIB este mult sub nivelul din Uniune.
"Guvernul va continua reformele structurale si va acorda toata atentia dezvoltarii unui cadru de negocieri cat mai bun pe piata muncii, pentru a preveni aparitia unor rigiditati care sa genereze pierderi de competitivitate la nivelul economiei.

De asemenea, Guvernul este hotarat sa imbunatateasca guvernanta corporativa in sectorul intreprinderilor aflate inca in proprietatea statului si va adopta deciziile necesare pentru descurajarea comportamentelor ira-tionale in economie", a mai spus Vladescu.
Ministrul a precizat ca importanta acordului stand-by initiat de Romania si FMI la sfarsitul anului 2004 a constat nu atat intr-o suma de bani de care ar fi putut beneficia Guvernul Romaniei, ci, mai ales, in verificarea coerentei politicilor macroeconomice si de reforma structurala promovate de autoritatile romane.34 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version