70 la suta din romani au o perceptie pozitiva asupra Uniunii Europene, in timp ce doar 5 la suta spun ca au o parere proasta sau foarte proasta despre UE, dupa cum reiese dintr-un sondaj realizat, in perioada 29 august-9 septembrie, de "Gallup Organization Romania", la cererea Institutului pentru Politici Publice.

In privinta datei de aderare, 37 la suta din romani cred ca ea va fi in 2007, 25 la suta, in 2008-2009, 11 la suta, in 2010, iar 13 la suta ca nu va avea loc in urmatorii cinci ani. Elita politica este mai optimista, indicand 2007 drept data certa a aderarii.

Cauza, intarzierea reformelor interne

Principalul factor care ar putea determina amanarea aderarii Romaniei este, in perceptia publicului, intarzierea reformelor interne. Doua treimi dintre romani considera ca daca nu vom intra in UE este pentru ca nu ne facem temele la timp, in timp ce doar aproximativ o treime considera atitudinea europenilor si lipsa de vointa a liderilor UE ca fiind factori importanti asupra amanarii aderarii.

Printre reformele necesare care trebuie facute pentru a fi admisi, romanii au identificat, in primul rand, reformele economice (41%) si apoi reforma justitiei (21%). Doar noua la suta din cei intervievati cred ca aderarea depinde de eficienta politicii externe romanesti.

Numai o treime din populatie e de parere ca o politica externa orientata in special spre SUA si mai putin spre Europa ar fi un factor care sa duca la intarzierea aderarii. De asemenea, predomina perceptia ca aderarea la UE este, in principal, o chestiune economica. Aceasta perceptie nu este straina nici cetatenilor din statele membre.

Identitate europeana

In privinta identitatii, 67 la suta din romani spun despre ei ca sunt europeni, est-europeni sau balcanici (aceste din urma doua identitati fiind subsumate si ele identitatii europene) si numai 23 la suta isi declina identitatea ca cetatean al "lumii". Sondajul releva faptul ca identitatea regionala, fie ea est-europena, fie balcanica, nu-i atrage prea mult pe romani.

Aceasta "fuga de regiune" ar putea fi explicata, spun analistii IPP, prin faptul ca atributele de "balcanic" sau est-european" au o conotatie negativa in limbajul elitei occidentale, dar si prin aceea ca depasirea identitatii regionale inseamna pentru romani o depasire a unei identitati istorice nefericite.

Colaborare trans-atlantica

Romanii resping ideea unei optiuni de tip "ori America, ori Europa" si sustin in mare majoritate colaborarea transatlantica. Ei cred ca Europa trebuie sa dobandeasca o mai mare putere militara, astfel incat sa se poata apara singura, dar nu pentru a fi in competitie cu SUA, ci pentru a fi un partener pe picior de egalitate.

Romanii cred ca cea mai buna formula de asigurare a securitatii europene este una combinata NATO-UE. Ideea presedintelui Basescu despre "axa strategica" Bucuresti-Londra-Washington are sustinerea a 56 la suta din romani, doar 16 la suta fiind de parere ca este o alegere proasta.