Marrie Jean Ion si Sorin Miscoci, jurnalistii rapiti in Irak, au venit ieri la primul termen de judecata al procesului in care sirianul Omar Hayssam este judecat pentru terorism. Procesul a debutat cu o amanare, avocatii controversatului afacerist sirian invocand lipsa citarii celui de-al doilea inculpat, Mohammad Munaf.

Cererea acestora de amanare a procesului a fost incuviintata de catre instanta, judecatorul dispunand repetarea procedurii de citare.In acest sens, instanta va trimite o adresa Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti pentru a afla cu certitudine locul in care se afla detinut Mohammad Munaf.

Un alt motiv de amanare a fost lipsa celui de-al treilea ziarist rapit in Irak, Ovidiu Ohanesian. In opinia Parchetului, cat si a aparatorilor alesi ai lui Hayssam, Ovidiu Ohanesian trebuie sa se prezinte la urmatorul termen de judecata, pentru a preciza daca se constituie sau nu parte civila in dosar.

In rest, discutiile au vizat starea de sanatate a inculpatului Hayssam, care, potrivit avocatilor, sufera de multiple afectiuni fizice si psihice. Tocmai de aceea aparatorii sai alesi au solicitat atasarea la dosar a tuturor actelor medicale cu privire la starea de sanatate a sirianului.

Procesul va fi reluat la sfarsitul lunii viitoare. Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii instantei supreme, pentru implicare in rapirea, la Bagdad, a trei jurnalisti romani care au fost racolati de arab pentru a face reportaje despre noile schimbari politice in Irak.

Alaturi de Omar Hayssam va fi judecat, in lipsa, Mohammad Munaf - ghidul jurnalistilor Marrie Jean Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, care au fost rapiti in 28 martie, in Irak. Probele din dosar indica pregatirea rapirii jurnalistilor cu multe luni inainte ca acestia sa accepte sa plece in Bagdad.