Premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ieri ca a telefonat la Parchetul General in ziua arestarii lui Dinu Patriciu. Desi a facut-o cu intarziere, abia dupa ce Ilie Botos a confirmat telefonul, Tariceanu i-a dat astfel dreptate Elenei Udrea.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost prins in offside exact dupa ce ieri i-a avertizat pe functionarii publici din administratia publica si din politie ca "fratia rangului, a gradului si a functiei" s-a incheiat. El a fost pus sa raspunda pentru interventia in cazul Patriciu.

Prezent la lansarea oficiala a Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), premierul i-a anuntat pe functionarii MAI ca vor fi dati pe mana judecatorilor toti cei care se implica in acte de coruptie sau care isi favorizeaza prietenii.

"Cei care au folosit functia publica drept un paravan pentru a-si construi diverse afaceri personale au de acum doua optiuni: sa plece din sistem sau sa renunte la astfel de practici. Daca in Administratie si Interne sunt oameni corupti, atunci ne-ar fi mai degraba rusine sa-i toleram in cadrul institutiei decat sa-i scoatem la lumina si sa-i dam pe mana justitiei. Fratia rangului, a gradului si a functiei s-a incheiat", a spus Tariceanu.

ACUZATII. Imediat dupa aceste declaratii, jurnalistii prezenti la eveniment i-au amintit premierului afirmatiile Elenei Udrea privind interventia primului-ministru pe langa procurorul general al Romaniei in momentul anchetarii lui Dinu Patriciu. Fostul consilier de la Cotroceni l-a atacat pe premierul Tariceanu, amintind de relatia de afaceri si de prietenie dintre acesta si Dinu Patriciu.

"L-a intrebat cineva pe Tariceanu daca a sunat la Parchet in ziua arestarii lui Patriciu pentru a interveni in favoarea prietenului sau?", s-a intrebat Elena Udrea duminica seara in emisiunea "Zig-Zag cu Ion Cristoiu", de la Antena 3.

Pus in dificultate, in prima parte a zilei, primul-ministru a refuzat sa comenteze, adaugand ca, in calitate de sef al Executivului, el are "lucruri infinit mai importante" de facut. "Un prim-ministru se ocupa de integrare europeana."

PUS LA ZID. Telefonul dat procurorului general, Ilie Botos (foto), a existat insa. Si nu a fost dat pentru "integrarea europeana".

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror Simona Frolu, a declarat ieri pentru Jurnalul National: "Domnul procuror general a confirmat faptul ca a fost contactat telefonic de domnul Calin Popescu Tariceanu in ziua in care a fost citat si retinut la Parchet omul de afaceri Dinu Patriciu, in legatura cu acuzatiile care i se aduc acestuia din

urma. Raspunsul procurorului general a fost ca acela care cunoaste cel mai bine continutul dosarului e chiar procurorul care instrumenteaza aceasta cauza si care isi asuma intreaga responsabilitate asupra modului in care instrumenteaza acest dosar".

"AM SUNAT SI PENTRU RAFO"

Dupa confirmarea venita din partea lui Ilie Botos, premierul Tariceanu a fost nevoit sa recunoasca interventia sa din 28 mai. "L-am sunat pe Ilie Botos pentru a-i cere informatii despre situatia juridica a cazului si i-am cerut sa aplice legea", a spus premierul aseara, la TVR.

El a precizat ca l-a sunat pe Botos si in alte "situatii critice", precum RAFO si Sechelariu."Ca prim-ministru, eu nu pot baga capul in nisip. Am dreptul sa ma informez fara ca asta sa insemne ca intervin in dosar si dau indicatii. Nu-l pot suna pe functionarul unei institutii, ci direct pe seful acesteia. Am dreptul sa procedez asa oricand consider ca este nevoie", a spus premierul.

Administratia Prezidentiala a respins speculatiile ca aceasta institutie sau presedintele Basescu ar fi implicati in dezvaluirile facute de Elena Udrea. Printr-un comunicat de presa, Presedintia face un apel la mass-media sa nu implice institutia si pe seful statului in disputele interne ale partidelor.

Aruncata de la unul la altul

Liberalii si-o paseaza pe Elena Udrea de la unul la altul. Nimeni nu mai vrea sa recunoasca cum a fost promovat pe listele de consilieri locali pentru Capitala, la alegerile locale din 2004, un om care avea o vechime in partid de un an si ceva. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, i-a pasat-o pe Udrea lui Theodor Stolojan.

El a declarat ieri ca a fost inclusa pe listele pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti "la cererea presedintelui PNL de atunci, Theodor Stolojan". Sub protectia anonimatului, unii sustin ca asta ar fi fost o recompensa pentru sprijinul financiar pe care i l-ar fi dat fostului presedinte liberal. Orban a mai spus si ca Udrea nu are dreptul moral de a-l ataca pe Tariceanu.

PROPUNERE. Theodor Stolojan a declarat ca ideea includerii Elenei Udrea pe lista de consilieri municipali a venit din partea PNL Sector 2. "Eu am acceptat si am sustinut propunerea pentru ca ea avea pregatirea necesara", a sustinut Stolojan. El a precizat ca Elena Udrea nu i-a sprijinit financiar campania electorala, de candidat la Presedintie.

Pe de alta parte, fostul presedinte al PNL Sector 2, Catalin Grigorescu, neaga ca ar fi primit indicatii de la Stolojan si sustine cu tarie ca Udrea a ajuns in PNL in urma fuziunii cu UFD, fapt respins de Varujan Vosganian.

PATRICIU NU O CONTRAZICE

"Tatal meu m-a invatat sa nu contrazic niciodata o femeie frumoasa, pentru ca, de obicei, vorbele ei sunt determinate de sentimente foarte puternice. Nu sunt sub nici o forma adeptul teoriei conspiratiei si cred ca orice fel de fantasmagorii legate de aceasta teorie sunt lipsite de suport, mai ales in acest caz.

As mai adauga ca nu pentru toata lumea suprema victorie este castigul in jocul politic. In ceea ce ma priveste, ambitiile mele nu se leaga in nici un fel de politica", a declarat in replica Dinu Patriciu.