Cotidianul prezinta astazi 16 tineri soldati in transeele Justitiei romanesti. Justitia este locul in care un aer proaspat si un suflu nou sint mai asteptate ca oriunde altundeva, acum mai mult ca oricind. Rigorile integrarii europene si intirzierile uriase inregistrate in reformarea acestui sistem ne obliga sa "corectam" un pic numele acestei campanii.

Generatia Asteptata este, in Justitie, mai mult decit atit: este Generatia Necesara.

Metoda

Justitia este un sistem mult mai opac si mai sever ierarhizat decit toate celelalte pe care Cotidianul le-a examinat in demersul sau jurnalistic, "GENERATIA ASTEPTATA". Cum sa evaluezi un magistrat, si inca unul sub 35 de ani, despre care sa poti afirma ca apartine Generatiei Asteptate?

O solutie ar fi fost sa fie luate la mina toate dosarele pe care le-au judecat sau le-au instrumentat, ca judecator sau ca procuror, toti magistratii sub 35 de ani, si care sa fie supuse atentiei unei instante impartiale. Sau, mai rau, sa le fi judecat, discutabil cu ce drept, jurnalistii Cotidianul.

O munca pe care, probabil, nici macar Consiliul Superior al Magistraturii n-ar reusi s-o faca intr-un interval rezonabil de timp, presupunind ca si-ar propune asa ceva. O alta posibilitate ar fi fost sa se inceapa din partea cealalta: de la justitiabil.

Adica sa se fi identificat suficient de multi cetateni simpli care, cercetati sau judecati de magistrati tineri, sa poata certifica, prin cazul lor concret, ca au descoperit germenele unei promitatoare generatii de magistrati.

Odata stabilit ca nici una dintre metodele de mai sus nu poate fi aplicabila unui demers, totusi, jurnalistic, Cotidianul a ales sa ceara, cu riscurile de rigoare, referinte de la patru institutii care, prin natura lor, sint in cel mai inalt grad avizate in ceea ce priveste cariera unui magistrat: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii si Asociatia Magistratilor din Romania.