Valorile mobiliare devin active lichide

de Vlad Panciu     Viata si acordeoane
Vineri, 28 octombrie 2005, 0:00Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), reunit in sedinta din 27 octombrie a.c., a hotarat sa includa printre activele lichide, care sunt luate in calculul coeficientului de lichiditate a societatilor de asigurare, valorile mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, respectiv actiuni si obligatiuni corporative, precum si titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, aflate in portofoliul asiguratorilor.

"Atat din punct de vedere teoretic, cat si din experienta practica, se poate pune in evidenta faptul ca activele in cauza nu ridica nici o problema sub raportul lichiditatii lor", a afirmat domnul Dan CONSTANTINESCU, Membru al Consiliului CSA, care a inaintat propunerea de extindere a categoriei de active lichide.

Avand insa in vedere faptul ca instrumentele financiare mentionate comporta un risc specific de piata, Consiliul CSA a decis, din ratiuni de prudentialitate, ca in calculul lichiditatii aceste active sa fie luate in considerare numai in anumite conditii si in limita a 5% din totalul valorilor mobiliare emise de aceeasi entitate.

Astfel, obligatiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,75, iar actiunile cu un coeficient de 0,50. Titlurile de participare la fondurile deschise de investitii vor fi ponderate cu un coeficient de 0,90, limita maxima de detinere fiind de 20% din activul net pentru fiecare fond.

Valoarea cumulata a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate si a titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii admisa in calcul activelor lichide, nu va depasi 50% din total.

Domnul Nicolae Eugen Crisan, Presedintele Consiliului CSA, a declarat:
"Nu este prima data cand ne manifestam increderea in evolutia si potentialul pietei de capital, precum si in organismul de reglementare si control in acest domeniu. In cea de-a doua parte a anului 2003, am decis majorarea de la 20% la 50% a limitei maxime de acceptare a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, ca active de acoperire a rezervelor tehnice nete.

In functie de evolutia viitoare a pietei de capital, avand in vedere si procesul de fuziune a Bursei de Valori Bucuresti si RASDAQ, Comisia va da dovada de flexibilitate si in ceea ce priveste coeficientii de ponderare".
vlad.panciu@mxp.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


153 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by