Noutatile saptamanii la Editura Polirom

Explorari in comunismul romanesc

de     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2005, 0:001. Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir
Explorari in comunismul romanesc
Volumul al II-lea
Colectie: Plural M

Lucrarile analizate in acest al doilea volum al trilogiei Explorari in comunismul romanesc, aparut la Editura Polirom, vorbesc despre geneza si consolidarea simbolica a unui „om nou comunist".

Setul de texte folosit ca punct de plecare al acestei reconstituiri, mergind de la povestirile istorice ale lui Dumitru Almas la naratiunile ironic-subversive ale lui Alexandru Monciu-Sudinski, de la „criticile" comandate politic la adresa literatilor pina la paginile care ilustreaza cedarile si caderile criticilor si literatilor, a fost selectat in functie de potentialul lor de

semnificatie reactualizabil in prezent, dupa scurgerea citorva bune decenii.Volumul nu propune nicidecum un scenariu justitiar; implica insa, cu siguranta, o anumita participare la viata societatii din care autorii insisi fac parte.

Iar ocultarea istoriei recente este tocmai forma de ipocrizie grava si iresponsabila pe care autorii nu doresc sa o accepte ca strategie de constructie a viitorului comun.

Din cuprins:
Intelectualii si puterea proletara • O cripta pentru Vladimir Ilici • Tinerete, Eroism, Istorie • Lirismul in slujba Revolutiei • Deconstructii ceausiste • Scriitori pentru pacea Planetei

De aceiasi autori, la Editura Polirom au mai aparut: O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (2004) si Explorari in comunismul romanesc, I (2004).
Paul Cernat, asistent al Universitatii Bucuresti, este considerat unul dintre cei mai importanti tineri critici literari de azi. Coautor al volumului In cautarea comunismului pierdut (2001). De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut: Razboiul fluturilor (2005, impreuna cu Andrei Ungureanu).
Ion Manolescu, lector al Universitatii din Bucuresti. Dintre volumele publicate, amintim: Alexandru (roman, 1998), In cautarea comunismului pierdut (coautor, 2001), Notiuni pentru studiul textualitatii virtuale (2002). De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut: Videologia. O teorie tehno-culturala a imaginii globale (2003).
Angelo Mitchievici, asistent al Universitatii „Ovidius" din Constanta. A publicat proza in volumul colectiv Ferestre '98 (1998). Coautor al volumului In cautarea comunismului pierdut (2001).
Ioan Stanomir, conferentiar al Universitatii Bucuresti. Dintre volumele publicate, amintim: Reactiune si conservatorism (2000), In cautarea comunismului pierdut (coautor, 2001), A fi conservator. O antologie comentata (2002), Constiinta conservatoare. Preliminarii la un profil intelectual (2004), Nasterea Constitutiei (2004).


2. Norman Manea
Anii de ucenicie ai lui August Prostul
Editia a II-a, revazuta
Colectie: Ego-grafii

„Veritabil roman al formatiei artistului, o explicatie din interior, insotita de o convingatoare sustinere, de o declarata apologie a conditiei de scriitor.

Analiza a actului creator si a celui de receptare, a devenirii artistice si intelectuale, a formarii scriitorului intr-o epoca data si nu numai in ea, marturisire asupra creatiei, a chinului si a bucuriei de a scrie pentru a fi si pentru a supravietui, Anii de ucenicie este si un roman politico-etic, unul din cele mai bune care s-au scris la noi in ultima vreme, o extraordinara reconstituire a

unei epoci de avint si dezordine, de ameteala, patetism si ridicol, o reconstituire care, apelind la masive montaje de presa si la o superioara regie a punerii in pagina, izbuteste sa fie, ca putine altele, deplin verosimila si obiectiva, deplin credibila si creditabila...

Bresa aceasta nu se face numai prin problematica atacata cu gravitate, dar si printr-o mare deschidere de perspectiva, neobisnuita – dar atit de necesara – in romanul politic, spre grotesc, bufonerie si bizarerie, spre un impresionant, extrem de original fantastic al enormitatii." (Lucian Raicu)

Norman Manea (n. 1936). Nascut in Romania si stabilit de aproape doua decenii in Statele Unite ale Americii, a reusit sa patrunda in cele mai inalte cercuri ale literaturii contemporane americane, fiind considerat egalul unor mari nume ale momentului ca: Saul Bellow sau Philip Roth.

Norman Manea a fost tradus in cincisprezece limbi, cartile sale fiind elogios recenzate in principalele ziare ale tarilor respective. Volumele publicate in SUA au figurat in selectia celor mai importante aparitii editoriale din The New York Times. Este profesor de literatura europeana si „writer in residence" la Bard College.

Scriitorului i s-au decernat in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul american"). In 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion" al bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia".

La Editura Polirom au mai fost publicate: Intoarcerea huliganului (2003), Plicuri si portrete (2004), Fericirea obligatorie (2005) si Despre Clovni: Dictatorul si Artistul (2005).


3. Florin Lazarescu
Trimisul nostru special
Prefata de Paul Cernat
Colectie: Ego. Proza

Presedintele Romaniei isi anunta oficial prezenta la funeraliile unui mare jurnalist, mort in urma unui accident de masina. Presa il vineaza pentru declaratii, un terorist arab, pentru a-l arunca in aer. Insa atit Antonie, trimisul special al unui ziar local, cit si teroristul Mohammad rateaza intilnirea cu presedintele, din cauza unei neintelegeri.

Cei doi „vinatori" se vor intilni intr-o biserica goala (presupusul loc unde urma sa apara presedintele), unde Mohammad, cu un rucsac de dinamita in brate, navaleste, urlind: „Sariti in aer, porci occidentali!".

Dupa ce reuseste sa-l convinga pe terorist ca romanii doar viseaza sa devina porci occidentali, Antonie se reintoarce la vinatoarea de presedinti, reusind intr-un final, sa ajunga la conferinta de presa de dupa inmormintarea marelui jurnalist. Suspectat de garzile de corp, ca ar vrea sa atenteze la viata presedintelui, este neutralizat cu un pumn in fata.

Antonie isi pierde cunostinta si un tunel oranj i se deschide in fata ochilor, prin care isi revede toata viata sa de pina acum. Si nu e o viata oarecare! De la printul unor ruine, devine un jurnalist tipic al zilelor noastre: superficial, mereu in goana dupa subiecte senzationale.

Prin ce intimplari ajunge Antonie un astfel de om? Cum e viata vazuta din redactia unui cotidian? Sint doar citeva intrebari la care naratorul romanului raspunde pe rind, prezentind destine paralele care se intretaie pe parcurs.

Florin Lazarescu (n. 1974, Doroscani - Iasi), prozator, publicist si scenarist iesean. A debutat in 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de visc, urmat in 2003 de un volum de povestiri in format electronic: Sase moduri de a-ti aminti un cal.

Cistigator al concursului organizat in 2005 de Centrul National al Cinematografiei, cu scurtmetrajul Lampa cu caciula, care va fi turnat in regia lui Radu Jude. Impreuna cu Lucian Dan Teodorovici, scrie scenarii pentru serialul Animat Planet Show, o parodie animata gindita de Divertis, difuzat de Antena 1.
La Editura Polirom, de acelasi autor a aparut romanul Ce se stie despre ursul panda (2003).
Din 15 ianuarie 2003, scrie on-line un Jurnal intim (pe site-ul personal http://lazarescu.reea.net).


4. Hari Kunzru
Virusul
Traducere si note de Rares Moldovan
Colectie: Biblioteca Polirom

Personajul principal al romanului Virusul, Arjun Mehta, programator, fan al filmelor indiene si mai ales al megastarletei Leela Zahir, pleaca din India natala in Statele Unite pentru a-si urma „visul american". Tinarul Arjun primeste o oferta de la compania IT Virugenix, axata pe securitatea software. Din nefericire, in urma unor reduceri de fonduri, compania il concediaza.

Incercind sa-si impresioneze seful, Arjun concepe un virus, sperind ca va fi reangajat in clipa in care se va dovedi singurul in masura sa dezinfecteze sistemele.

Cum seful sau ii fura ideea si il da afara, Arjun inventeaza noi si noi forme ale virusului „Leela" (numit astfel dupa vedeta de film pentru care facuse o adevarata obsesie), blocind in scurt timp sistemele din toata lumea si cauzind un haos de nedescris.

Scris cu mult umor, dar mai ales cu o ironie care infuzeaza aproape fiecare pagina, romanul Virusul ataca frontal multe dintre problemele actuale ale omenirii, printre care securitatea informatiilor si a sistemelor informatizate in era globalizarii, precum si alienarea individului in societatea post-consumista.

Hari Kunzru s-a nascut in 1969 si a studiat la Oxford University si Warwick University. Romanul sau de debut, Iluzionistul (2002), a cunoscut un succes nemaiintilnit pentru un prim roman, a primit Somerset Maugham Award si Betty Trask Prize si a fost nominalizat la alte patru premii.

De asemenea, Publisher’s Weekly l-a declarat unul dintre cele mai bune romane ale anului 2002, iar revista Granta l-a desemnat pe Hari Kunzru drept unul dintre cei mai buni douazeci tineri scriitori britanici. In 2004 apare Virusul (Transmission), bestseller international, care ii aduce Decibel Writer of the Year Award. In anul 2005 publica volumul de proza scurta Zgomot.


5. P.G. Wodehouse
Un Pelican la Castelul Blandings
Traducere de Carmen Toader
Colectie: Biblioteca Polirom

Tihna aiuritului lord Emsworth e inca o data tulburata de oaspeti nedoriti. Iar cind mai dispare si un tablou, totul o ia razna la Castelul Blandings!
In acest nou roman, il redescoperim pe mai vechea noastra cunostinta, aiuritul lord Emsworth. In mijlocul verii, tihna acestuia e facuta harcea-parcea de sosirea neasteptata a surorii lui, fioroasa lady Constance Schoonmaker, care il instaleaza si pe ducele Alaric cel circotas in apartamentul dinspre gradina.

Despre tabloul adus de duce, care infatiseaza un nud culcat, lordul spune ca seamana ca doua picaturi de apa cu purceaua sa premiata. Castelul Blandings se preschimba cit ai zice peste intr-un adevarat viespar unde misuna hoti, sarlatani si inimi inamorate despartite.

Din fericire, onorabilul Galahad, membru ilustru al Clubului Pelican, vine la fata locului, in urma strigatului de ajutor al lordului, pentru a rezolva lucrurile.

Pelham Grenville Wodehouse (1881-1975) este socotit un maestru al comediei in literatura britanica. In cele peste o suta de carti ale sale a descris ca nimeni altul viata idilica de provincie a englezilor din epoca edwardiana.

Celebre printre scrierile sale sint cele doua serii: Blandings, din care fac parte si romanele traduse la Editura Polirom: Greseala lordului Emsworth (2003), Fulger in plina vara (2003) si Nori grei deasupra castelului Blandings si Jeeves, din care, in colectia „Biblioteca Polirom" au fost traduse: S-a facut, Jeeves! (2004), Codul de onoare al Wooster-ilor (2004) si Sezonul de imperechere (2005).

Adevarate capodopere umoristice, romanele lui Wodehouse au fost traduse in peste treizeci de limbi (inclusiv in japoneza si in araba). In anul 1944, tirajele operelor sale depasisera deja cinci milioane de exemplare, moment dupa care nimeni nu a mai putut sa le numere.


6. Ruggero Dujany
Manual practic de homeopatie
Notiuni de baza, tratament si materia medica
Traducere de Gabriela Dima
Colectie: Hexagon. Sanatate, dietetica

Homeopatia, una dintre cele mai cunoscute si mai practicate forme de medicina neconventionala, isi propune sa vindece nu boala, ci individul, considerat unic si irepetabil, restabilind echilibrul dintre fizic si psihic. Medicina homeopatica foloseste dilutii din anumite substante, netoxice si complet lipsite de efecte secundare.

Manualul se constituie intr-un ajutor pretios atunci cind trebuie sa interveniti de urgenta, in lipsa sau in asteptarea medicului. Cititorul are la dispozitie un intreg repertoriu de situatii in care se pot aplica tratamente homeopatice, insotit de un indice analitic pentru o orientare rapida. De asemenea, o sectiune consistenta prezinta trasaturile caracteristice fiecarui remediu in parte.

Astfel, cititorul poate decide cu usurinta care este cel mai potrivit tratament pentru situatia cu care se confrunta.

Din cuprins:
Citeva notiuni indispensabile • Ghid pentru buna folosire a homeopatiei • Cele mai raspindite boli si afectiuni, de la A la Z: cum se manifesta si ce tratamente le corespund • Materia medica: ghid alfabetic al remediilor homeopatice, cu trasaturile lor caracteristice

Ruggero Dujany, medic de profesie, a fondat in 1980, impreuna cu alti colegi, Centrul So-Wen din Milano, unde, pina in 1995, a predat homeopatie si acupunctura medicilor si studentilor la medicina. De peste zece ani practica si preda chineziologie aplicata. Este autorul a numeroase volume din medicina alternativa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


416 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by