Ministrul justitiei il lasa in ofsaid pe seful sau de la guvern, care l-a sunat pe procurorul general „intr-un moment total nepotrivit"

Telefoanele otravite" din ziua de joi, 26 mai 2005, mentin scena publica in stare de soc. Ministrul justitiei, Monica Macovei, nu-i iarta premierului Calin Popescu-Tariceanu impardonabila interventie in justitie.

„Acest telefon nu trebuia dat.Chiar daca nu a existat intentia unei interventii politice, momentul in care s-a dat telefonul - ziua retinerii lui Dinu Patriciu - a fost total nepotrivit", a declarat ieri Macovei.

Tariceanu a spus luni ca l-a sunat pe Botos „pentru a se interesa de acuzatiile care i se aduc lui Patriciu". In aceeasi zi, 26 mai, si aproximativ la aceeasi ora, un alt apropiat al lui Patriciu, ziaristul Sorin Rosca Stanescu, l-a sunat pe presedintele Traian Basescu manat, ca si Tariceanu, de aceeasi grija fata de soarta patronului Rompetrol.

De ce a tacut Traian Basescu?

Premierul Tariceanu a afirmat aseara, la Realitatea TV, ca l-a informat personal pe Traian Basescu de convorbirea telefonica avuta cu procurorul general Ilie Botos. „L-am sunat pe presedinte pentru a-l intreba daca stie care sunt cauzele retinerii lui Patriciu. L-am informat ca l-am sunat anterior pe Botos„, a declarat Tariceanu.

Premierul a sustinut ca discutia telefonica cu Traian Basescu a avut loc la finele lunii mai a.c.

Tariceanu a vorbit cu Botos si despre dosarele RAFO si „Sechelariu"

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a dezavuat ieri initiativa premierului Calin Popescu-Tariceanu de a-l suna pe procurorul general Ilie Botos pentru a se interesa in legatura cu situatia omului de afaceri Dinu Patriciu. „Acest telefon nu trebuia dat.

Chiar daca nu a existat intentia unei interventii politice, momentul in care s-a dat telefonul, ziua retinerii lui Dinu Patriciu, a fost total nepotrivit", a declarat Monica Macovei.

Procurorul general a cerut ajutor in cazul RAFO

In ceea ce-l priveste pe Calin Popescu-Tariceanu, acesta a precizat luni seara, intr-o emisiune televizata a postului public, ca s-a conversat cu Ilie Botos si in alte „situatii critice" cum ar fi cele legate de retinerea inculpatilor din dosarul RAFO sau cea a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu.

Seful guvernului pretinde ca a fost sunat de procurorul general pentru a fi pus la curent sau pentru a i se cere ajutorul si ca este vorba despre raporturi institutionale normale intre premier si Parchetul General.

Tariceanu isi justifica „nevoia de informare" prin faptul ca raspunde in fata oficialilor de la Bruxelles pentru modul in care justitia isi face datoria. Totodata, sustine ca si el l-a mai sunat in cateva cazuri pe mai-marele Parchetului General, dar nici in emisiunea de la TVR, nici ieri, la un seminar organizat de Fundatia „Friedrich Naumann", nu a putut da vreun exemplu.

Cat priveste cazul „Patriciu", primul-ministru afirma ca i-ar fi spus, textual, lui Botos, ca vrea sa fie informat", si ca a cerut acest lucru fiindca n-a avut rabdare pana a doua zi, cand ar fi putut citi in presa detalii despre caz.

„A interveni ar fi insemnat ca eu sa-i dau indicatie procurorului general ce sa faca cu dosarul respectiv, ceea ce n-a fost cazul, si el poate sa confirme acest lucru".

Tariceanu, premier sau prieten?

Liderul Pro Democratia, Cristian Parvulescu, este de parere ca seful guvernului are dreptul de a se informa despre mersul Justitiei, dar are unele semne de intrebare legate de schimbul de telefoane intre cel care coordoneaza Parchetul General si seful puterii executive. „Faptul ca premierul a sunat sa se intereseze de un dosar nu e gresit.

Daca el a sunat insa ca sa intervina in favoarea unui coleg de partid, partener de afaceri si prieten, e grav. Dinu Patriciu nu a fost eliberat de Parchet, ci de judecatori, in baza unui viciu de procedura.

A influentat telefonul primului-ministru capacitatea procurorilor de a instrumenta cazul? E o intrebare pe care mi-o pun, dar la care nu am un raspuns, deoarece nu am suficiente informatii", declara Parvulescu.

Cum a ajuns informatia la Elena Udrea?

Procurorul general al Romaniei Ilie Botos ar fi putut fi cel care l-a informat pe presedintele Traian Basescu despre telefonul pe care l-a primit de la premier in timpul arestarii lui Dinu Patriciu, sustin surse apropiate Parchetului.

Astfel, fosta sefa a Cancelariei Presedintelui ar fi putut afla despre telefonul dat de premier de la Cotroceni sau din alte surse judiciare, sustin sursele noastre, care resping ideea ca informatiile Elenei Udrea ar proveni din sfera serviciilor secrete.

Dupa arestarea lui Patriciu, seful statului si procurorul general al Romaniei s-au vazut, in cadru oficial, pe 3 iulie la Snagov, la Ziua Justitiei, prilej cu care Ilie Botos ar fi putut sa-i spuna sefului statului despre telefonul primit de la premier. Sursele noastre mai sustin ca cei doi au mai avut si cateva intalniri neoficiale, ultima dintre ele avand loc chiar la inceputul lunii trecute.

Ascensiunea Elenei Udrea

Apartenenta Elenei Udrea la PNL este un subiect controversat. Luni, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban afirma ca Elena Udrea s-a inscris in PNL inainte de alegerile locale, cand a figurat pe lista

candidatilor la Consiliul General al Capitalei, la solicitarea expresa a fostului presedinte al PNL, Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, surse liberale sustineau ca Elena Udrea a devenit membru PNL dupa ce a fost trecuta pe liste pentru CGMB si a platit pentru a obtine acest loc. Elena Udrea ar fi aparut pe listele pentru Consiliul General in aprilie 2004, fiind promovata de organizatia PNL sector 2.

Aceleasi surse mai sustineau ca presedintele PNL sector 2 din acea perioada, Catalin Grigorescu, a fost suspendat din functia pe care o detinea si exclus de pe listele pentru Parlament pentru ca ar fi primit de la omul de afaceri Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, o suma importanta de bani, de ordinul zecilor de mii de euro.

Consilierul si secretele

Din functia de consilier ea a ajuns sef al Cancelariei Presedintelui, Traian Basescu, pozitie din care Elena Udrea avea acces si la documente secrete. Una dintre atributiile ei era sa realizeze sinteze tematice ale documentelor secrete primite pe adresa presedintelui Romaniei si intocmeste si redacteaza adrese, documente sI corespondenta speciala a presedintelui.(Alina Mihai, Laura Gafencu)