Jurnalul National v-a prezentat ieri dedesubturile unor afaceri murdare care isi au originea in paradisul fiscal din Insula Barbatului, in Marea Irlandei, dar si in afacerile unor controversati oligarhi rusi care, prin intermediul unor firme offshore, controleaza si o buna parte din economia Europei de Est.

Am aratat ieri legaturile dintre afacerea RAFO-Mona de Freitas-VGB si oligarhii rusi Mikhail Fridman si Iskandar Makhmudov.

Astazi va prezentam noi legaturi intre afaceri desfasurate in Romania si personaje aflate in anturajul oligarhilor de la Rasarit.

PROCES. Dupa cum mentionam si ieri, pe rolul Curtii de Justitie din Districtul Sud al New York se afla procesul NOREX in care oligarhul rus Mikhail Fridman, al treilea ca bogatie in Rusia, si firme-satelit ale grupului Alfa, condus de Fridman, este acuzat, alaturi de persoane din Isle of Man, de frauda, mita, santaj si spalare de bani.

Aratam ieri ca doi cetateni ai Isle of Man, doua dintre persoanele mentionate in proces, sunt directori intr-o firma din care fac parte Gabriel Bivolaru, Mona de Freitas si un cetatean britanic, asociat si el in mai multe alte firme cu Mona de Freitas, acuzat de trafic de droguri.

Iata insa ca si alti indivizi acuzati in acest proces fac legatura cu afaceri importante din Romania prin intermediul unor firme offshore.

TAXE. De cele mai multe ori, firmele offshore sunt folosite in tranzactii din motive ce tin de taxe. Folosirea unei firme dintr-un paradis fiscal intr-o afacere poate maximiza profitul. Exista insa si situatii cand firmele offshore sunt folosite pentru a-i ascunde pe adevaratii proprietari ai unor afaceri. In acest scop se creeaza suveici de firme plimbate din insula in insula.

Astfel, pornind de la personajele acuzate in procesul NOREX, am reusit sa identificam cateva dintre aceste suveici.

In Insula Barbatului se afla doua firme offshore cu numele Woodshire si Shirewood. Aceste doua firme sunt detinute de alte doua firme: Reenstone Ltd si Rakestone Ltd, care, la randul lor, sunt detinute de alte doua firme – Braddan Ltd si Harrison Ltd. Dupa care ultimele doua firme sunt detinute din nou de Reenstone Ltd si Rakestone Ltd.

Din aceasta insiruire este imposibil sa-ti dai seama cine se afla totusi in spatele Woodshire si Shirewood. Cautand insa mai mult, vom vedea ca Woodshire si Shirewood detin in Anglia o firma numita Heavy Industry, care detine 65% din firma romaneasca PISCICOLA-TOUR SRL, care a concesionat o buna bucata din Delta.

DIN NOU OAMENII RUSILOR

Din datele obtinute din Isle of Man rezulta ca directorii firmelor Shirewood si Woodshire, actionarii firmei Heavy Industry, sunt Richard Orton si Mark William Denton. In acelasi timp, in Anglia, firma Heavy Industry, care detine 65% din Piscicola, ii are ca directori pe un anume Robert Behar, dar si doua alte firme: Kallow si Bluewall.

Nu vom intra in foarte multe alte detalii, ci trebuie spus ca din toata aceasta increngatura de firme mai fac parte alte trei persoane implicate in procesul NOREX. Este vorba despre Simon Peter Elmont, despre James William Grassick si despre Philip Mark Croshaw.

Ultimul dintre acestia este implicat intr-o escrocherie de mari proportii cu locuri de munca pe platforme petroliere, escrocherie careia i-au cazut victime si cetateni romani si despre care veti citi intr-un numar viitor al JN. Mai mult, tot lui Croshaw i-a fost retras dreptul de a mai activa ca director in Isle of Man de catre autoritatile insulei.

Un alt individ din acelasi grup care face legatura cu Romania se numeste Alastair Matthew Cunningham si este director in firma Mastertrade Group Ltd din Londra. Cunningham l-a inlocuit pe Croshaw in cateva firme din Luxemburg si este prezent in societati din Anglia alaturi de membri ai gruparii NOREX.

Firma Mastertrade este actionara in Romania in nu mai putin de 10 firme active in diverse domenii, de la investitii imobiliare la baruri sau telecomunicatii.