Locotenent-colonelul Andrei Ceptureanu a activat in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti, codificata UM 0800. In ultimii cinci ani ai dictaturii ceausiste, Ceptureanu a fost seful dispozitivului de securitate al platformei Pipera. Intre 1980-1989, pe platforma a aterizat tanarul subinginer metalurg Dorin Cocos.

Inainte de a fi ahtiat dupa dreptate si adevar si de a dormi linistit sub pulpana presedintelui, tanarul nostru metalurg isi rotunjea veniturile din bisnita.

Nu e nimic injositor sa fi fost bisnitar, mai ales in conditiile in care insusi presedintele Romaniei s-a laudat ca a agonisit pana la revolutie peste 60 de mii de parai din bisnita marinareasca, pesemne cu carpete cu rapirea blugilor din serai. Cocoselul nostru care s-a cuibarit pe platforma Pipera bisnitarea cafea, tigari si parfumuri.

Locotenent-colonelul Ceptureanu, iesit de mult la pensie cu gradul de colonel, isi aminteste ca cel putin unul din sase angajati de pe platforma fusese racolat ca informator in reteaua lui de sprijin si s-ar mira ca tocmai un Cocos cu penele pieptanate pe o parte sa-i fi scapat printre degete.

Cu atat mai mult cu cat bisnitarii intrau intr-o categorie superioara muritorilor de rand, dat fiind faptul ca pe de o parte prestau o jumatate de norma de speculanti, ceea ce era bine pentru familiile securistilor si militienilor, iar pe de alta, descriau un traseu extrem de profi intre contrabandisti si beneficiari, carora le cunosteau slabiciunile, ceea ce era perfect pentru Securitate si Militie.

Si care beneficiari, la o adica, puteau fi agatati de organe, ca incurajeaza specula cu produse de pe piata neagra. Singurul caruia nu i se intampla niciodata nimic si cadea de fiecare data pe pinteni era bisnitarul, adica metalurgul, adica turnatorul la cald si la rece, adica Cocosul, care ciuguleste acum graunte umplute cu dreptate si adevar.

Si care s-a inghesuit – oare de ce credeti? – sa urmeze cursurile Colegiului National de Aparare, fara sa aiba nici o legatura cu siguranta, in afara nesigurantei trecutului zilei de maine, care-l bantuie periodic.