In topul marilor tunuri trase in buzunarele noastre, pe un loc fruntas se asaza falnic afacerea RAFO.

O estimare grosiera a sumelor sifonate din traseul legal in cel al teparilor duce catre respectabila valoare cumulata de 1,5 miliarde de dolari. O istorie banala: puzderie de capuse care fie cumpara ieftin de la stat, fie vand scump statului, fie „sar" peste momentul penibil al achitarii obligatiilor catre stat.

In cazul RAFO Onesti (CAROM, Darmanesti etc.) s-au comis, pe parcursul a 3 ani, o cantitate enorma de infractiuni, in care sunt implicate cateva sute de firme. Toate au avut dreptul la bucatele din comoara, dar fiecare a trebuit sa cotizeze nasilor afacerii, Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc.

Daca exista suficiente probe privind jaful, dovada coruptiei – mituirea protectorilor – este mai dificil de probat.

Asta in situatia in care cineva ar avea interesul s-o faca. Ei bine, exact asta e rostul acestor randuri, acum, cand Parchetul General (de pe langa Inalta Curte etc.) „scapa" in public informatia despre blocarea conturilor din Monaco ale lui Iacobov si, se sugereaza, Hrebenciuc. Bravo, curajos dl Ilie Botos.

Problema mitei de calibru este ca nu poate fi dovedita printr-un banal flagrant, pentru ca sumele ar fi presupus manipularea unor carute de bani. Or, in cazuri ca acesta se practica civilizat transferal bancar de la mituitor catre mituit printr-unul sau mai multe popasuri intermediare. Un asemenea popas este, sustin surse din Parchetul General, numitul Yoav Stern.

Acest personaj a fost folosit de bacauanii petrolisti ca interfata pentru coruperea unor companii internationale, parteneri pentru tranzactii cu dichis de peste granite. Ulterior, dupa ce dl Stern si-a confirmat seriozitatea fata de partenerii sai de jumulit statul roman si si-a tras si un cuibusor la Monaco, a devenit interfata pentru mita. Domnia sa avea insa si un defect.

Era lacom, chestie care l-a facut sa dea o teapa in cont propriu uneia dintre firmele straine pentru care lucra: Interlink. Firma asta, partener de tranzactii cu alde Iacobov, a avut de incasat vreo 400.000 de dolari din Romania. Ei bine, Stern si-a tras el suma asta, in conturile unei firme care maimutarea numele Interlink. Inselaciunea a facut obiectul unui dosar penal beton. Asa a ajuns escrocul sa fie retinut, in vederea arestarii, in 2002.

Ei bine, la cateva ore de la retinere, in Parchetul General s-a infiintat Viorel Hrebenciuc personal, care i-a cerut procurorului general adjunct de atunci – dna Maria Mihai – sa intervina. Doamna procuror a executat ordinul, iar dosarul a fost ingropat. La scurt timp dupa acest moment – sustin sursele noastre –, inspre un cont al lui Hrebenciuc au pornit 2 milioane de dolari.

De atunci, nimeni n-a mai sters praful de pe copertele acestui dosar, desi el este vital – procurorii stiu de ce – pentru a dovedi mita primita de partenerii lui Stern in afacerea JAFO, scuze, RAFO. Daca se face tam-tam despre blocarea conturilor lui Iacobov, in conditiile in care n-a fost deblocat dosarul Stern, inseamna ca e mai important tam-tam-ul decat inhatarea nasilor afacerii RAFO.

Cu atat mai mult cu cat de cazul RAFO Parchetul General si-a reamintit abia in 2005, cand l-a preluat de la PNA si l-a incredintat doamnei procuror Bica.

O persoana de mare (si tainica) incredere a lui Ilie Botos. Asa ca, dupa experienta de pana acum cu eficienta Parchetului General, credem ca, dupa ce va trece cu tam-tam mediatic prin cateva „faze" de cercetare, dosarul RAFO va ajunge in instanta curatat de probele care l-ar expune pe Ion Alexandru Tiriac, rectific, pe Viorel Hrebenciuc vreunui risc juridic.