Premierului landului Brandenburg, est-german Matthias Platzeck, va fi noul presedinte al Partidului Social-Democrat. Se pune astfel capat crizei care a zguduit partidului o data cu demisia, la 31 octombrie a presedintelui Franz Müntenfering.

Potrivit corespondentului Radio Romania la Berlin, social-democratii germani au rezolvat rapid criza aparuta la conducerea partidului, dupa anuntul de retragere al lui Franz Müntefering.

Doar 36 de ore mai tarziu, succesorul era deja cunoscut, numele sau fiind Matthias Platzeck, premierul landului Brandenburg. Acesta urmeaza sa fie nominalizat astazi si ales ca sef al SPD la Congresul partidului de la Karlsruhe de peste doua saptamani.

Cunoscut drept un politician charismatic, Platzeck, care apartine generatiei tinere a partidului, mai are un atu extrem de important in acest moment, si anume faptul ca el conduce la Postdam un guvern format din social-democrati si crestin-democrati.

In pline negocieri pentru formarea unei mari coalitii nationale, social-democratii le transmit astfel un mesaj clar conservatorilor ca isi doresc aceasta alianta.

Matthias Platzeck va ramane si dupa alegerea sa ca presedinte al SPD premierul landului Brandenburg, iar fostul sef al partidului, Franz Müntefering, va ocupa postul de vicecancelar in viitorul guvern federal condus de Angela Merkel.

Tot miercuri, Consiliul de conducere al SPD ii va da un mandat de incredere lui Franz Müntefering pentru a duce la bun sfarsit negocierile cu conservatorii.