Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ajustarile de preturi la gazele naturale pentru anul viitor vor fi operate potrivit angajamentelor asumate de tara noastra in negocierile cu Uniunea Europeana.

Singura conditionare existenta in stabilirea tarifelor pe 2006 este cresterea anuala medie de 25 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele naturale din productia interna, in vederea alinierii treptate cu preturile de import.

Agenda acestor ajustari nu a fost inca stabilita, ministrul Seres precizand ca a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) sa elaboreze o strategie cuprinzand mai multe scenarii posibile pentru aplicarea acestor masuri.

„Pe mine ma intereseaza in primul rand tariful pentru consumatorii casnici si industriali, astfel incat aceste ajustari sa poata fi usor asimilate", a subliniat ministrul Economiei si Comertului, apreciind in acest context drept nerealist scenariul potrivit caruia pretul gazelor naturale la consumatorii finali ar creste anul viitor de la o medie de 230 la 325 de dolari/1000 de metri cubi.

Media pretului la gaze naturale pe anul in curs este de 95 de dolari pe 1000 de metri cubi.