Comentand telefonul pe care premierul Tariceanu l-a dat procurorului Ilie Botos in cazul Dinu Patriciu, presedintele Traian Basescu a declarat ca gestul facut de seful Executivului este "incorect". Basescu sustine ca a fost informat imediat de procurorul Ilie Botos despre acest telefon, insa nu a facut public acest lucru, incercand, in acest fel, sa protejeze o criza.

Presedintele a spus ca nu a facut publica informatia pe moment, dar, cind a socotit potrivit, a iesit in public cu o declaratie in care avertiza Guvernul sa aiba grija sa nu intre sub influenta grupurilor de interese. "Ce a iesit apoi? Am fost acuzat in presa ca la Cotroceni sint grupuri de interese", a concluzionat Basescu.

Basescu a spus ca la discutia sa prin telefon cu Botos a asistat "un consilier prezidential", fara a da numele acestuia. Reamintim ca tot scandalul "telefonul" a fost declansat de o afimatie a fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea.

"Am fost informat de Botos imediat dupa ce a primit telefonul de la premier. Reactia a fost sa cer procurorului general sa aplice legea. Am aflat acum ca premierul se interesa frecvent de actiuni ale Parchetului. I-am cerut unei parti sa isi vada de treaba, iar alteia sa aplice legea", a adaugat Basescu.

Basescu a declarat ca in momentul in care a fost sunat de Botos, a cerut Constitutia si Codul Penal pentru ca reactia sa fie in concordanta cu legea.

Desi a incercat sa lase impresia ca vrea sa dezamorseze criza creata de telefonul lui Tariceanu catre Botos, discursul lui Basescu a relevat o profunda diferenta de vederi intre acesta si premier.

Intrebat daca ii va cere demisia lui Tariceanu, Traian Basescu a facut o afirmatie extrem de interesanta: "fiecare isi stabileste singur nivelul de moralitate. Nivelul de legalitate il stabileste justitia."

  • Interviul lui Basescu din "Romania Libera" din 22 iunie 2005